ANO īpašā sanāksmē apspriedīs saspīlēto situāciju pārtikas tirgū

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) aicinājusi rīkot īpašu sanāksmi, lai pārrunātu neseno pārtikas produktu cenu kāpumu pasaules tirgū.

FAO gan apgalvo, ka 24.septembrī plānotā tikšanās nav ārkārtas sanāksme un noraidīja pašreizējo apstākļu salīdzināšanu ar situāciju 2007.-2008.gadā, kad pārtikas produktu deficīts un cenu kāpums izraisīja nemierus attīstības valstīs.

Lai arī organizācija nevieš bažas par jaunas krīzes atkārtošanos, tirgos jau vērojams situācijas saspīlējums, norādīja organizācijas ekonomists Abdolreza Abasiana.

"Pēdējo dažu nedēļu laikā globālie graudu tirgi piedzīvojušu pēkšņu kviešu cenu kāpumu, kas galvenokārt skaidrojams ar bažām par to deficītu," norāda FAO. "Šīs sanāksmes mērķis ir eksporta un importa valstīm veikt konstruktīvu diskusiju par atbilstošu reakciju uz pašreizējo tirgus situāciju."

Turklāt Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija neatcels graudu eksporta aizliegumu līdz nākošā gada ražai, proti, vismaz līdz 2011.gada vidum.

Šajā vasarā Krieviju piemeklējušais bargais sausums iznīcinājis ceturtdaļu ražas, un Putins iepriekšējā mēnesī noteica graudu eksporta aizliegumu, lai valstī saglabātu zemas cenas un nodrošinātu pietiekamu lopbarību mājlopiem.

Tajā pat laikā Mozambikā iedzīvotāju nemieros pēc maizes un degvielas cenu kāpuma gājuši bojā septiņi un ievainojumus guvuši 288 cilvēki.

Svarīgākais