Ļauj publicēt dāņu desantnieka atmiņas

Neraugoties uz Dānijas armijas pavēlniecības iebildēm, valsts tiesa atļāvusi publicēt bijušā īpašo uzdevumu vienības Jaegerkorps kaujinieka Tomasa Ratsaka grāmatu Desantnieks – karā kopā ar eliti, kas stāsta par piedzīvoto Irākā un Afganistānā.

Vairāki eksperti, kas lasījuši šo darbu, gan izteikušies, ka viņiem nav skaidrs, kādēļ armijas pavēlniecība uzskatījusi tā publicēšanu par bīstamu drošībai.

Dānijas armijas štāba priekšnieks Tims Slots Jorgensens sarunā ar AP paziņojis, ka armija neiesniegs apelāciju, jo to darīt neesot jēgas – grāmatas fragmentus jau pagājušonedēļ publicēja vairāki valsts laikraksti, bet Poltitiken pat izdeva īpašu pielikumu, kurā bija iekļauts viss darba teksts. Interesanti, ka tiesa savā spriedumā atsaukusies uz šīm publikācijām. "Grāmata jau pilnībā ir publicēta laikrakstā Politiken, tās saturs tiek plaši komentēts un citēts dažādos medijos, turklāt tā ir pieejama arī internetā," sacīts spriedumā, kurā teikts, ka aizliegumam faktiski nebūtu nekādas jēgas. Ja darbs nebūtu jau publicēts, tā izdošana tiktu aizliegta, paskaidroja tiesa. "Manuprāt, tajā ir slepena informācija, kas apdraud nacionālo drošību," paziņojis tiesnesis.

"Tiesas lēmums gan nemaina faktu, ka grāmata apdraud drošību," uzskata T. S. Jorgensens, piebilstot, ka tajā ir "slepena informācija, kurai militāru un drošības apsvērumu dēļ būtu jāpaliek konfidenciālai, turklāt tā var sabojāt Dānijas attiecības ar citām valstīm". Jāpiebilst, ka konkrētus piemērus dāņu militāristi atteikušies minēt, paskaidrojot, ka nevēlas "ienaidnieku rokās ielikt ieročus". Aizsardzības ministrs Sorens Gade gan apsolījis, ka parlamentā iesniegs detalizētu skaidrojumu aizsardzības komitejas locekļiem, taču no viņiem tiks pieprasīti paraksti par šīs informācijas neizpaušanu.

Daudzi eksperti, to skaitā bijušais dāņu īpašo uzdevumu vienību komandieris Pols Dāls, gan secinājuši, ka nekādu noslēpumu grāmatā nav – T. Ratsaks nav minējis nedz karavīru dislokācijas vietas, nedz savu dienesta biedru vārdus. Iespējams, militāristu iebildes izraisījusi grāmatā aprakstītā informācija par to, kā dāņu karavīri uzbrukuši tālibiem un Al Qaeda kaujiniekiem, maskējušies par vietējiem iedzīvotājiem – daži eksperti uzskata, ka tādējādi pārkāptas vairākas starptautiskās militārās konvencijas. Tāpat T. Ratsaks raksta, ka visus gūstekņus dāņu kaujinieki nodevuši amerikāņiem – ņemot vērā ar gūstekņu spīdzināšanu saistītos skandālus, šis fakts varētu veicināt antimilitāristiska noskaņojuma pastiprināšanos Dānijā.

Svarīgākais