Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna optimistiski ziņo par vīrusa iegrožošanu

© AFP/SCANPIX/LETA

1665 bojāgājušie un vairāk nekā 68 500 inficēto Ķīnā, kā arī četri upuri aiz Ķīnas robežām (viens arī Francijā) un vairāk nekā 500 inficēto – tāda svētdien bija pneimonijai līdzīgo slimību Covid-19 izraisošā vīrusa izplatības statistika. Ķīnas varasiestādes uzsvērušas, ka vīrusu pakāpeniski izdodas iegrožot, taču, lai to paveiktu, jārīkojas izlēmīgi, un par karantīnas nosacījumu pārkāpšanu paredzēts pat nāvessods. ANO paspārnē esošā Pasaules veselības organizācija (WHO), atzīstot, ka Ķīna dara visu, kas tās spēkos, gan nav steigusies paziņot, ka globālās briesmas ir garām.

Vakar jau trešo dienu pēc kārtas samazinājies to cilvēku skaits, kuriem Ķīnā diagnosticēts jaunais koronavīruss, kura epidēmija pagājušā gada nogalē sākās Uhaņas pilsētā. «Vīrusa kontroles un ierobežošanas pasākumi tagad sāk dot rezultātus,» Reuters citē Ķīnas Nacionālās veselības komisijas pārstāvja Mi Fena sacīto. Viņš uzsvēris, ka karantīnas pasākumi Hubei provincē un lielāka uzmanības pievēršana diagnostikai ļāvuši laikus identificēt vairāk to slimnieku, kuriem slimība ir tikai pirmajās attīstības stadijās. Tā, piemēram, 27. janvārī no visiem slimnīcās nogādātajiem kritiskā stāvoklī bijuši 32,4% pacientu, bet 15. februārī tādu bijis vairs tikai 21,6%. Līdz ar to būtiski palielinās arī izredzes izārstēt inficētos, jo vairāk tādēļ, ka beidzamo nedēļu laikā Uhaņā un tās apkaimē, kur joprojām ir lielākais saslimušo skaits, tiek koncentrēti resursi no visas Ķīnas - sākot ar armijas infektoloģijas speciālistiem un beidzot ar speciāli no ārzemēm importētiem medikamentiem, sejas maskām un dezinfekcijas līdzekļiem.

Ķīnas amatpersonas jau kopš pagājušās nedēļas sākuma izteikušās, ka vīrusa izplatības kritiskajam punktam teju teju jābūt pārvarētam un februāra otrajā pusē jaunu inficēšanās gadījumu skaitam būtu diezgan strauji jāsarūk. Tomēr WHO vadītājs Tedross Adanoms Gebreisuss, sestdien uzstājoties Minhenes drošības konferencē, tik pārliecināts par to nebija. Viņš norādījis, ka šīs epidēmijas attīstības modelis vēl joprojām ir grūti prognozējams, raksta AFP. Ir skaidrs, ka infekcija jau izlauzusies ārpus Ķīnas robežām, un Japānā par tās upuri kļuvis kāds cilvēks, kurš Ķīnā nekad nav bijis. Eiropā pagaidām nav reģistrēti letāli gadījumi, kuru iemesls būtu tas, ka kāds inficēts cilvēks būtu nodevis vīrusu citam, sarunā ar Reuters norādījis Oksfordas universitātes epidemiologs Robins Tomsons, taču prognozējis, ka kaut kas līdzīgs agri vai vēlu notiks. Viņš atgādinājis gan par vismaz 14 dienas ilgo vīrusa inkubācijas periodu, kad, neizpaužoties simptomiem, inficētais var vīrusu nodot citam cilvēkam, gan arī par to, ka šīs slimības simptomi ir pārāk vispārīgi - klepus vai drudzis ir raksturīgi gan daudzām saaukstēšanās slimībām, gan gripai. Interesanti, ka pagājušās nedēļas nogalē uz Ķīnu tika deleģēta WHO speciālistu grupa, kuras uzdevums ir pārliecināties, cik korekti Ķīnas ārsti Hubei provincē veic diagnostiku. Vēl janvāra nogalē šķita, ka Ķīnas varasiestādes nevēlas atklāt patieso inficēto skaitu, taču tagad radušās aizdomas, ka tas mākslīgi tiek palielināts, pieskaitot ar koronavīrusu inficētajiem arī tos, kuri vienkārši saaukstējušies vai saslimuši ar bronhītu.

Šāda, šķietami liekā piesardzība kļūst saprotama, uzzinot, ka Hubei provincē un Uhaņā beidzamo nedēļu laikā amatus zaudējuši augsta ranga partijas līderi, kuri nav laikus reaģējuši uz vīrusa izraisītajiem draudiem. Neoficiāla informācija liecina, ka arī vairāku lielo slimnīcu vadītājiem, galvenajiem ārstiem un citiem speciālistiem nācies šķirties no saviem amatiem. Ķīnas mediji pagājušās nedēļas nogalē atgādinājuši gan par ārstu, gan ar koronavīrusu inficēto atbildību, uzsverot, ka vesela virkne pārkāpumu var novest pat pie nāvessoda piespriešanas. Augstākais soda mērs, piemēram, draud par viltotu vai nekvalitatīvu medikamentu izplatīšanu, amatpersonu mēģinājumiem izmantot epidēmiju personīgas iedzīvošanās nolūkos, inficēto mēģinājumiem izvairīties no karantīnas vai mēģinājumiem inficēt ārstus vai citus varasiestāžu pārstāvjus, un tā tālāk, un tā joprojām - pavisam šajā sarakstā ir 21 punkts. Sestdien Ķīnas Nacionālā veselības komisija oficiāli paziņoja, ka cilvēkiem, kuriem ir paaugstināta ķermeņa temperatūra un klepus, aizliegts izmantot autobusus, vilcienus un lidmašīnas. Savukārt Tautas banka steigšus nodrukājusi jaunas naudaszīmes aptuveni 600 miljardu juaņu vērtībā - līdz šim apgrozībā esošās pakāpeniski tiks izņemtas, dezinficētas un pāris nedēļas atradīsies karantīnā, bet tās banknotes, kas tiek sūtītas no slimnīcām vai zemnieku tirgiem (jāatgādina, ka par Uhaņas vīrusa perēkli tiek uzskatīts kāds tirdziņš, kurā līdz ar jūras veltēm pārdeva arī medījuma gaļu), karantīnā paliks uz ilgāku laiku.

Sabiedrības uzmanības centrā joprojām ir arī Japānas Jokohamas ostas reidā noenkurotais kruīzu kuģis Diamond Princess, kam noteikta karantīna, raksta Reuters. Pašlaik inficēšanās ar vīrusu apstiprināta jau 355 no aptuveni 3700 uz kuģa esošajiem pasažieriem un apkalpes locekļiem. Vairākas valstis - ASV, Kanāda un Dienvidkoreja - paziņojušas, ka plāno evakuēt tos savus pilsoņus, kuriem vīruss nav konstatēts, taču arī viņiem pēc atgriešanās dzimtenē karantīnā nāksies pavadīt vismaz divas nedēļas.