Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

70% interneta lietotāju visā pasaulē saskārušies ar apdraudējumu tiešsaistē

© pixabay

Jaunākais Microsoft Digitālās pieklājības indekss (Microsoft Digital Civility Index) atklāj, ka 70% interneta lietotāju visā pasaulē ir saskārušies ar apdraudējumiem tiešsaistes vidē. Tas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā gadā, turklāt sliktākais rādītājs kopš indeksa izveidošanas 2016. gadā. 92% aptaujāto atzīst, ka saskaršanās ar interneta vides riskiem viņiem radījusi pārdzīvojumus, negatīvas emocijas un ciešanas, tostarp kaitējumu savai personiskajai vai profesionālajai reputācijai. 40% no aptaujātajiem apliecina, ka viņi ir atkārtoti piedzīvojuši seksuālu uzmākšanos un nevēlamu saskarsmi tiešsaistē.

Pētījumā analizēti vairāk nekā 20 dažādi tiešsaistes vides riski četrās kategorijās - reputācijas bojāšana, uzvedība, seksuāla rakstura apdraudējumi un personiski uzbrukumi*. Satraucoša tendence ir ne tikai kopējais indeksa rādītāju pasliktinājums, bet arī pieaugošais emocionālais un psiholoģiskais apdraudējums, ko izjūt interneta lietotāji, kā arī mazāka gatavība uz aktīvu, pārdomātu rīcību, lai sevi aizsargātu uzbrukumu gadījumā.

Tēmas, kas visvairāk provocē nepieklājību digitālajā vidē, ir fiziskais izskats un politiskie uzskati. Tām cieši seko tādas tēmas kā seksuālā orientācija, reliģija un rase. Izskats kā primārais nepieklājīgas uzvedības iemesls visbiežāk tiek minēts pusaudžu un sieviešu vidū, pieaugušo vidē tie ir ar politiskajiem uzskatiem saistītie jautājumi.

“Aptaujātie pusaudži 80% gadījumu norāda, ka viņiem kā piemērs uzvedībai digitālajā vidē kalpo vecāki, tāpēc īpaši aicinu vecākus pievērst uzmanību pieklājīgai un drošai uzvedībai tiešsaistes vidē. Ārpus interneta vides sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas ikvienam ir diezgan skaidras, bet interneta vidē arī pieaugušie reizēm nepadomā par to, vai veids, kā viņi iesaistās diskusijās, atklāj informāciju un pauž emocijas, nesagādās nepatīkamas izjūtas citiem. Piemēram, 42% pusaudžu ir sagādājis problēmas fakts, ka vecāki publicējuši ar šiem pusaudžiem saistītu informāciju savos sociālajos tīklos, konstatēts Digitālās pieklājības indeksā,” akcentē Renāte Strazdiņa, Microsoft vadītāja Baltijā.

Microsoft aicina ikvienu interneta lietotāju ievērot četrus principus drošākai, veselīgākai un cieņpilnākai mijiedarbībai tiešsaistē:

Vadīties pēc Zelta likuma - rīkoties ar iejūtību, līdzjūtību un laipnību, izturēties ar cieņu pret sevi un citiem tiešsaistes saskarsmē;

Cienīt atšķirīgo, tostarp, uzskatos. Pārdomāti iesaistīties diskusijās, izvairīties no personīgiem uzbrukumiem;

Nereaģēt emociju karstumā, nedarīt neko, kas varētu kādu sāpināt, sabojāt reputāciju vai apdraudēt drošību;

Iestāties par sevi un citiem, īpaši par tiem, kuri kļuvuši par ļaunprātīgu uzbrukumu upuriem. Ziņot par citu lietotāju neatbilstošu vai aizskarošu uzvedību, saglabājot pierādījumus par to.

Microsoft Digitālās pieklājības indekss pieejams šeit. Aptaujāti tika vairāk nekā 12 000 respondentu no 25 pasaules valstīm.

* Digitālās pieklājības indeksa kategorijas:

Reputācijas bojāšana - personas datu izplatīšana (doxing), kaitējums personiskajai vai profesionālajai reputācijai;

Uzvedība - nejauka attieksme pret cilvēku; izķēmošana (trollings), tiešsaistes aizskaršana vai huligānisms; naida runu un mikroagresija;

Seksuāla rakstura apdraudējumi - nevēlamu sekstinga ziņojumu sūtīšana vai seksuāla rakstura lūgumi; nevēlamas seksuālas uzmanības izrādīšana un ar upura seksualitāti saistīta šantāža vai seksa video nesaskaņota izplatīšana (piemēram, “atriebības porno”);

Personiska uzmākšanās - nevēlama kontaktēšanās, diskriminācija, nepatiesi policijas izsaukumi (swatting), sieviešu nīšana (misogyny), pakļaušana ekstrēmistu saturam/vervēšana, huligānisms, krāpniecība.