Čīles kalnraču glābšanai realizēs vairākus plānus

Čīlē 33 dziļi sagruvušajā šahtā iesprostoto kalnraču glābšanai tiek īstenoti vairāki plāni, lai pēc iespējas ātrāk viņus izdabūtu no pazemes gūsta, ziņo aģentūra AFP.

Cīņa par 700 metru dziļumā iesprostoto vīru izglābšanu ir dubulti sarežģīts uzdevums - ir jāurbjas cauri klintīm un vienlaikus jānodrošina, ka izolācijā dziļi pazemē iesprostotie cilvēki saglabā garīgo veselību.

Piektdien savu darbu pie saguvušās raktuves pabeidza NASA ekspertu grupa, kuri ieteica kalnračiem piegādāt papildus vitamīna D devas, lai kompensētu saules gaismas trūkumu, kā arī sniedza padomus par atbilstošo vingrojumu režīmu.

Turpinās darbi pie galvenā glābšanas tuneļa urbšanas un tam būvē speciālu glābšanas karkasu, sestdien tiek likta kopā ātrāka urbšanas iekārta apgādes tuneļa paplašināšanai.

"Mums ir trīs alternatīvi plāni: plāns "A" ir iedarbināts un strādā, plānam "B" būtu jāsākas svētdien un pie plāna "C" tiek strādāts, lai tas tiktu iedarbināts līdz 18.septembrim," sacīja glābšanas operāciju galvenais inženieris Andress Sugarē. "Pašlaik mums ir šīs trīs alternatīvas, taču glābšanas darbu grafiks joprojām ir trīs līdz četri mēneši."

Tiks realizēts arī plāns "C" - ceļā uz notikuma vietu ir futbola laukuma izmēra naftas urbšanas tornis un tam urbšanu ir paredzēts sākt līdz 18.septembrim, kad ir Čīles Neatkarības diena, paziņoja prezidents Sebastjans Pinjera.

Jau ziņots, ka kalnrači pazemē atrodas kopš 5.augusta, kad notika iegruvums Sanhosē zelta un vara raktuvēs netālu no Kopiapo 800 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Santjago.

Svarīgākais