Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Misānei badastreikā pievienojas arī citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ar mērķi pievērst uzmanību Eiropas Savienības pilsoņu tiesību ievērošanai, kas aizliedz izdošanu kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm, 8. februārī Kristīne Misāne uzsāka badastreiku. Paužot atbalstu sievietei un pieprasot Dānijai ļaut K. Misānei piedalīties Dānijas apgabaltiesas sēdē 14. februārī, kur lems, vai Misāne tiks atbrīvota un viņa sev pienākošo sodu jau ir izcietusi, šodien badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās.

14. februārī ir paredzēta Dānijas apgabaltiesas sēde, kurā lems par to, vai K. Misāni atbrīvot un viņa sev pienākošos sodu jau ir izcietusi. Sestdien, 8. februārī Dānijas prokuratūra paziņoja, ka Misāne tiks izdota Dienvidāfrikai 12. februārī, tā liedzot sievietei ne tikai klātienē piedalīties apgabaltiesas sēdē, bet arī aizstāvēt sevi.

Uzzinot par gaidāmo izdošanas datumu Dienvidāfrikai, 8. februārī K. Misāne paziņoja, ka uzsāk badastreiku. Paužot atbalstu sievietei, nosodot Dānijas rīcību, kā arī pieprasot tai ļaut Kristīnei piedalīties apgabaltiesas sēdē un aizstāvēt sevi, šodien badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes.

Jāuzsver, ka Eiropas Savienības pilsoņu tiesības kopumā paredz viņus neizdot kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm. Tāpat starptautiskās organizācijas, piemēram, “Amnesty International”, Apvienoto Nāciju Organizācija un “Human Rights Watch” savos atzinumos ir norādījušas, ka gan Dienvidāfrika, gan ieslodzījuma vietas Dienvidāfrikā pārkāpj cilvēktiesības. Arī Kristīnei sniegtās garantijas par cietuma kameru kopā ar 18 citām ieslodzītajām, sievietei nodrošinot 4.4 m2 personīgās telpas, viņu var nepasargāt no ziņojumos secinātā par iespējamo vardarbību ieslodzījuma vietā.

Vienlaikus, izdodot Kristīni Dienvidāfrikai, Dānija klaji pārkāpj mātes saskarsmes tiesības ar bērniem, kas tiek atzītas par prioritārām visā pasaulē.

Papildina K. Misānes māsa Mārīte Batraka: “Jau šobrīd Kristīnei vairāk nekā gadu nav iespējas satikt savu jaunāko bērnu klātienē, jo meitiņa aizvien atrodas Interpola sarakstos, savukārt Dānija nesniedz garantijas, ka, ceļojot pie mātes uz šī brīža apcietinājuma vietu Dānijā, bērns netiks nodots Dienvidāfrikai. Nonākot Dienvidāfrikā, Kristīnei, visticamāk, vispār nebūs iespējas satikt bērnus.”