Šimpanzes māk apmuļķot medniekus

Daudzviet Āfrikā cilvēki izliek lamatas, lai ķertu dzīvniekus, bet Gvinejā dzīvojošie šimpanzes ir iemanījušies šos slazdus atpazīt.

Pētnieki ir konstatējuši, ka šimpanzes ne tikai zina, kā neiekrist lamatās — viņi arī speciāli tās deaktizivē, un paši aizbēg. Šādus atklājumus izdarījuši primatologi Gaku Ohaši un Tecuro Matsuzava, kas pētī pērtiķu sociālo uzvedību Gvinejā pie Boso.

Citviet Āfrikā šimpanzes regulāri iekrīt cilvēku izliktajās lamatās, gūst traumas un nereti arī iet bojā. Tomēr primatologu pētītajā teritorijā šādi gadījumi ir reti. Vēl neparastāks iekrišanas gadījumu retums ir tāpēc, ka šeit pērtiķi dzīvo cilvēku apmetņu tuvumā, un tur ir daudz šāda veida slazdu.

Tagad zināms, ka tas ir tādēļ, ka apķērīgie primāti ir iemanījušies ar šīm lamatām tikt galā, un, kā secinājuši pētnieki, zina, kuras slazda daļas ir bīstamas, kuras nē un kā lamatas var deaktizitēt. Parasti šimpanzes mācās no eksperimentiem un kļūdām, bet šis nevarētu būt tāds gadījums: šeit kļūdas ir nāvējošas. Iespējams, ka tā vietā pērtiķi ir vērojuši slazdus darbībā vai pat nodevuši šīs gudrības no paaudzes paaudzē.

Svarīgākais