Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas varas iestādes saņēmušas viltus ziņu, ka ASV karavīrs inficējies ar koronavīrusu

Ilustratīvs attēls © Reuters/Scanpix/LETA

Viltus ziņa, ka Lietuvā dislocēts amerikāņu karavīrs inficējies ar jauno koronavīrusu, kura pagājušo piektdien bija ievietota hakeru uzlauztos Kauņas portālos, tagad ir nosūtīta pa e-pastu arī vairākām Lietuvas varas iestādēm, pirmdien paziņoja Lietuvas armija.

Saskaņā ar Bruņoto spēku informāciju, viltus ziņa bija ievietota piecās hakeru uzlauztās ziņu vietnēs - Kauno.diena.lt, Klaipeda.diena.lt, Diena.lt, Kaunas.kasvyksta.lt un Baltictimes.com. Pēc tam dažām varas iestādēm tika nosūtītas viltotas e-pasta vēstules ar šo viltus ziņu.

"Pēcpusdienā dažas no valsts institūcijām un pašvaldībām saņēma viltotus e-pastus ar apgalvojumu, ka tos sūtījis Lietuvas armijas stratēģisko komunikāciju departamenta preses sekretārs, un kas it kā apstiprināja koronavīrusa gadījumu Lietuvā," komentārā ziņu aģentūrai BNS sacīja stratēģisko komunikāciju departamenta armijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Laimis Bratiks.

Starp šo e-pasta vēstuļu saņēmējiem bija Švenčoņu rajona pašvaldība, kuras teritorijā atrodas Pabrades militārās apmācības zona, un Veselības ministrija, piebilda Bratiks.

Šīs iestādes pēc minēto e-pasta sūtījumu saņemšanas vērsās pie Nacionālā kiberdrošības centra un stratēģisko komunikāciju departamenta.

"Lietuvas armijas analītiķi vēl var redzēt, ka nepatiesa informācija tiek izplatīta interneta vietnēs un sociālajos t/iklos lietuviešu, angļu un krievu valodās," viņš piebilda.

Saskaņā ar Bratika teikto šis kiberuzbrukums vairākās stadijās bijis ar mērķi noskaņot sabiedrību pret Lietuvas sabiedrotajiem.

BNS, kas tika uzdota kā šīs viltus ziņas avots, nav tādu publicējusi.

Šis nav pirmais gadījums Lietuvā, kad hakeri uzlauzuši portālus un publicējuši viltus ziņas par valsts aizsardzības sistēmu. Pagājušajā gadā tika uzlauzti vairāki portāli un publicēta viltus ziņa par Lietuvā it kā notiekošām militārajām mācībām.

Lietuvas drošības dienesti ir norādījuši, ka vislielākos draudus Lietuvas kiberdrošībai rada Krievijas specdienesti.