Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina apsūdz Irānu, ka tā jau no sākuma zinājusi par lidmašīnas notriekšanu ar raķeti

© Scanpix

Kijeva pirmdien apsūdzējusi Teherānu, ka tā jau no sākta gala zinājusi, ka Ukrainas pasažieru lidmašīnu 8.janvārī notrieca Irānas raķete.

Ukrainas pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī pie Teherānas dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Taču Teherāna tikai 11.janvārī atzina, ka kļūdas dēļ Ukrainas lidmašīnu notriekusi Irānas Revolucionārā gvarde. Saskaņā ar Irānas amatpersonu teikto, lidmašīnas lidojuma trajektorija bijusi pārāk tuvu militāriem objektiem.

Visi 176 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, gāja bojā.

Kijeva šodien paziņoja, ka Irāna jau uzreiz pēc avārijas zinājusi, ka lidmašīna notriekta ar Irānas raķeti.

Ukrainas telekanāls "1+1 TV" svētdien pārraidīja ierakstu, kurā dzirdama saruna starp Irānas gaisa satiksmes kontrolieri un citas lidmašīnas pilotu laikā, kad tika notriekta Ukrainas pasažieru lidmašīna.

Ierakstā pilots dzirdams sakām, ka redzējis savā maršrutā raķetes gaismu un pēc tam noticis sprādziens.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka šis ieraksts pierāda, ka Irāna jau no sākuma zināja, ka lidmašīna notriekta ar raķeti.

"Te viss ir dzirdams. Viss ir ierakstīts," telekanālam "1+1 TV" sacīja prezidents.

Ierakstā dzirdama Irānas aviokompānijas "Aseman Airlines" lidmašīnas pilota saruna ar gaisa satiksmes kontrolieri Teherānā.

"Mūsu maršrutā ir vairākas gaismas, kā raķetes. Vai tur kaut kas ir?" ierakstā jautā pilots.

"Kāda izskatās gaisma?" jautā kontrolieris.

"Tā ir raķetes gaisma," atbild pilots.

Pēc tam kontroles tornis Teherānā mēģina sazināties ar Ukrainas lidmašīnu, bet nesekmīgi, un pēc pāris minūtēm "Aseman Airlines" lidmašīnas pilots saka: "Notika sprādziens. Mēs tur redzējām ļoti spilgtu gaismu."

Nav skaidrs, kādā veidā "1+1 TV" ieguvis šo ierakstu, un Ukrainas amatpersonas noliedza, ka žurnālisti šo materiālu būtu ieguvuši no viņiem.