Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Šonedēļ izčākstēs Trampa atstādināšanas lieta

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV senatori nolēmuši neizsaukt jaunus lieciniekus un neuzklausīt jaunus pierādījumus prezidenta Donalda Trampa atstādināšanas lietā. Izšķirošais balsojums ieplānots trešdien pēcpusdienā pēc Vašingtonas laika, un var diezgan droši prognozēt, ka prezidentu tajā attaisnos – nodrošināt divas trešdaļas senatoru balsu viņa oponentiem nav pa spēkam.

Dienu pirms verdikta paziņošanas D. Tramps uzstāsies ar gadskārtējo uzrunu ASV Kongresā, un interesi izraisa ne tikai pats runas saturs, bet arī kongresmeņu reakcija uz to.

Piektdien Senātā notika vētrainas debates par to, vai kā lieciniekus izsaukt bijušo D. Trampa padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu un Baltā nama administrācijas vadītāju Miku Malveniju. Atsaucoties uz pērnā gada septembrī demisionējušā (saskaņā ar D. Trampa versiju - atlaistā) Dž. Boltona memuāriem, kas pagaidām vēl nav publicēti, The New York Times raksta, ka abi piedalījušies pagājušā gada maijā notikušā sarunā. Tajā D. Tramps devis rīkojumu Dž. Boltonam izdarīt spiedienu uz Ukrainas amatpersonām, lai tās uzsāktu izmeklēšanu pret bijušo viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru, kurš bija ieguvis dāsni atalgotu amatu Ukrainas gāzes ieguves kompānijā Burisma. Dž. Boltona uzdevums esot bijis pārliecināt Ukrainas jaunievēlēto prezidentu Volodimiru Zelenski tikties ar D. Trampa advokātu Rūdolfu Džuljāni, kurš vēlējies Ukrainas līderim nodot ASV prezidenta vēstījumu - ja izmeklēšana pret H. Baidenu netiks uzsākta, Vašingtona iesaldēs 391 miljonu dolāru, kas bija asignēti kā palīdzība Ukrainai tās drošības jautājumu risināšanā. Dž. Boltons apgalvo, ka viņam izdevies sabotēt šo rīkojumu, tomēr jūlijā D. Tramps telefona sarunā ar V. Zelenski tomēr izvirzījis savu ultimātu.

Tieši šī epizode bija pamats, lai Kongresa pārstāvju palāta, kurā vairākums ir demokrātiem, uzsāktu izmeklēšanu pret D. Trampu un izteiktu viņam impīčmentu, atgādina AP. Baltā nama saimnieks gan visas apsūdzības noraidījis, apgalvojot arī, ka nekādus rīkojumus Dž. Boltonam attiecībā uz Ukrainu neesot devis. Prezidenta administrācija pagājušonedēļ centās bloķēt Dž. Boltona grāmatas izdošanu, apgalvojot, ka tajā izpausta informācija, kas uzskatāma par slepenu, tādēļ memuārus nepieciešams kārtīgi izrediģēt. Kā beigsies šis strīds, nav skaidrs, taču Senātā D. Trampa pozīcijas ir pietiekami spēcīgas.

To apliecināja arī piektdienas balsojums. Neraugoties uz visām demokrātu cerībām, tikai divi republikāņu senatori - Mits Romnijs un Sjūzena Kolinsa - atbalstīja liecinieku izsaukšanu, un šis priekšlikums tika noraidīts ar 51 balsi pret 49. Ar šādu pašu balsu pārsvaru senatori apstiprināja tālāko darba kārtību. Šodienas sēdē apsūdzības pusei un D. Trampa aizstāvjiem būs pa divām stundām, lai izteiktu savus galīgos argumentus, savukārt otrdien un trešdien vairākas stundas tiks atvēlētas, lai savu viedokli varētu paust senatori. Balsojums par D. Trampa atstādināšanu notiks trešdien pulksten 16.00 pēc vietējā laika. AP atgādina - lai prezidentu atceltu no amata, par to jānobalso vismaz 67 no 100 senatoriem. Republikāņiem ir 53 senatoru mandāti, un nav nekādu pazīmju, ka kāds no šiem senatoriem varētu nobalsot par prezidenta atstādināšanu. Gluži otrādi - politologi uzskata, ka atturēties vai nobalsot pret varētu kāds no demokrātu senatoriem. Tiek uzskatīts, ka tā varētu rīkoties vairākus tradicionāli republikāņiem simpatizējošus štatus pārstāvošie senatori, kuriem šā gada 3. novembrī beidzas pilnvaru termiņš un kurus gaida jaunas vēlēšanas.

Novembra vēlēšanās uz otro prezidentūras termiņu pretendēs arī D. Tramps. Socioloģisko aptauju rezultāti liecina, ka impīčmenta procedūra (D. Tramps ir tikai trešais prezidents ASV vēsturē, kuram Pārstāvju palāta izteikusi neuzticību) viņa pozīcijas nav iedragājusi. Prezidenta darbību joprojām pozitīvi vērtē vairāk nekā 40% vēlētāju, un D. Trampa izredzes uz vēl vienu četru gadu prezidentūras termiņu tiek uzskatītas par samērā augstām. Viens no izšķirošajiem faktoriem gan būs demokrātu kandidāta izvēle. Cīņa par šo nomināciju sāksies jau šodien ar priekšvēlēšanām Aiovas štatā. Beidzamo aptauju dati liecina, ka Aiovā vadībā izvirzījies ar saviem sociālistiskajiem uzskatiem pazīstamais Bērnijs Senderss, kurš nedaudz, bet tomēr apsteidz demokrātu galveno favorītu Džo Baidenu.

D. Tramps uz šo konkurentu cīņu pagaidām noraudzīsies no malas, lai gan viņa komanda noteikti gatavo dažādas stratēģijas un taktikas 3. novembra cīņai pret dažādiem pretiniekiem. Līdz rudenim impīčmenta lieta jau būs noklususi, turklāt aptaujas liecina, ka uz pašreizējā prezidenta piekritējiem tā tāpat nav atstājusi nekādu lielo iespaidu. Vienīgais, kas neizdevās D. Trampam - nodrošināt savu attaisnošanu vēl pirms ikgadējās uzstāšanās Kongresa priekšā, taču tas nav liels zaudējums.