Arī Somija apsver iespēju deportēt čigānus

Sekojot Francijas piemēram, arī Somija sākusi apsvērt iespēju deportēt šajā valstī dzīvojošos čigānus.

Ar šādu ierosinājumu nākusi klajā Somijas Iekšlietu ministrija, īpaši attiecībā uz tiem minoritātes pārstāvjiem, kas nodarbojas ar ubagošanu. Izraidītie čigāni varētu tikt nogādāti atpakaļ Rumānijā.

"Gan Somijas likumi, gan Eiropas Savienības (ES) normas nosaka kārtību, kādā iespējams izraidīt ES pilsoni, kas nav reģistrējies kā darba meklētājs. Tas, manuprāt, principā ļauj veikt šādas izmaiņas Somijā," televīzijas kanālam YLE skaidro Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Anti Peltari.

Amatpersona norāda, ka pēdējo divu gadu laikā ubagotāju skaits Somijā pieaudzis četras reizes.

Ministrija atgādina, ka līdzīgi pasākumi pret čigāniem tiek vērsti arī citās bloka dalībvalstīs. Piemēram, Dānijā un Zviedrijā šīs minoritātes pārstāvji tiek izraidīti, pamatojoties uz likumu, kas aizliedz ubagošanu. Savukārt Vācijā un Nīderlandē šis jautājums tiek skatīts saistībā ar noziedzības līmeni lielajās pilsētās.

Taču visskaļākais skandāls pēdējā laikā izcēlies attiecībā ar čigānu izraidīšanu no Francijas.

Kā jau ziņots, Francija šomēnes sāka operāciju pret tur nelikumīgi mītošajiem čigāniem, pēc tam kad šīs kopienas pārstāvji bija uzbrukuši policijas iecirknim. Šāds solis raisījis kritiku ne tikai pašā Francijā, bet arī starptautiskajā sabiedrībā.

Taču, kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, Francijas iedzīvotāji radikālos soļus atbalsta.

Pagājušajā ceturtdienā no Francijas tika deportēti 283 čigāni, tādējādi šogad izraidīto čigānu skaits jau sasniedzis 8313.

Salīdzinājumam - pērn visa gada garumā no Francijas tika izraidīti 7875 šīs minoritātes pārstāvji.

Pavisam Francijā dzīvo ap 15 000 Austrumeiropas čigānu. Daļa mitinās varasiestāžu apstiprinātās apmetnēs, citi - patvaļīgi ieņemtās mājās un pamestās celtnēs.