Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Palestīniešu prezidents draud saraut visas saites ar Izraēlu un ASV

© AFP/SCANPIX/LETA

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass sestdien Kairā Arābu līgas ārkārtas sanāksmē, kas tika sasaukta saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānu, draudēja saraut visas saites ar Izraēlu un ASV, arī drošības sadarbības jomā.

ASV plānā palestīniešiem paredzēts piešķirt ierobežotu pašpārvaldi atsevišķās okupētā Rietumkrasta daļās, bet Izraēla varēs anektēt visas nelikumīgās ebreju kolonistu apmetnes un teju visu Austrumjeruzalemi.

Par saišu saraušanu Abass informējis, nosūtot vēstījumus Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktoram.

"Mēs jums sakām - nebūs saišu ar [Izraēlu] un Savienotajām Valstīm, ieskaitot saišu drošības jomā, ņemot vērā, ka iepriekšējās vienošanās un starptautiski leģitīmās rezolūcijas netiek ievērotas," sacīja Abass.

Palestīniešu prezidents sacīja, ka nav atbildējis uz Trampa telefonzvaniem, "jo es zinu - viņš tad to izmantos, lai teiktu, ka viņš ar mums ir konsultējies".

"Es šādu risinājumu nekad nepieņemšu," sacīja Abass. "Es nepieļaušu, ka manā dzīves gājumā tiek reģistrēts, ka es esmu pārdevis Jeruzalemi."

Palestīnieši arī turpmāk būs apņēmības pilni panākt, ka Izraēlas īstenotā okupācija tiek izbeigta un tiek izveidota valsts ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē.

Palestīnieši nepieņems ASV kā vienīgo vidutāju sarunās ar Izraēlu, sacīja prezidents.

Palestīnieši vērsīsies ANO Drošības padomē, citās globālajās un reģionālajās organizācijās, lai "izskaidrotu mūsu nostāju", solīja Abass.

Trampa plāns paredz, ka Izraēla anektēs 30% okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju, kas tiks "kompensētas" ar diviem tuksneša rajoniem līdzās robežai ar Ēģipti.

Palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa pārtaps par sašķeltu anklāvu arhipelāgu, ko, ņemot vērā, ka pat attiecībā uz šīm teritorijām palestīniešiem paredzēta vien ierobežota suverenitāte, plāna kritiķi nodēvējuši par "bantustānām".

Rietumkrasta palestīniešu rajoni būs saistīti ar ceļiem, tiltiem un tuneļiem. Izraēla kontrolēs šīs valsts robežas un gaisa telpu, kā arī saglabās vispārējo kontroli pār drošības jautājumiem.

Jeruzaleme būs "nesadalīta" Izraēlas galvaspilsēta, bet palestīniešu valsts galvaspilsēta varēs atrasties uz austrumiem no Jeruzalemes, paredzēts Trampa plānā.

Izraēlas teritorijā tiks iekļautas teju visas Rietumkrasta nelikumīgās ebreju kolonistu apmetnes un visa Jordānas upes ieleja.

Nākotnes palestīniešu valstij nebūs armijas, un atsevišķi rajoni atradīsies Izraēlas drošības struktūru kontrolē, arī teritorijas jūrā.

Palestīniešu bēgļiem nebūs tiesību atgriezties dzimtajās zemēs, kas tika pievienotas Izraēlai iepriekšējos konfliktos, paredz Trampa plāns.

Kritiķi norāda, ka ar plāna īstenošanu tiktu zaudēta palestīniešu valstiskuma jēga.