Tramps noteicis ierobežojumus imigrācijai no sešām valstīm

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien noteica ierobežojumus imigrācijai no sešām valstīm, papildinot to valstu sarakstu, kuras jau ir pakļautas viņa noteiktam iebraukšanas aizliegumam.

Sestdien noteiktie ierobežojumi attiecas uz Nigēriju, kas ir Āfrikas lielākā valsts pēc iedzīvotāju skaita, kā arī uz Mjanmu, Eritreju, Kirgizstānu, Sudānu un Tanzāniju, paziņoja Trampa administrācijas amatpersonas.

"Prezidenta lēmums ir produkts visaptverošam un sistemātiskam novērtējumam, kuru veica Iekšzemes drošības ministrija un kas veikts arī partnerībā ar citām federālajām aģentūrām," sacīja viena no šīm amatpersonām.

Amatpersona piebilda, ka šis lēmums ir "rezultāts tam, ka šīs valstis nav gatavas vai nespēj ievērot zināmus pamatidentifikācijas pārvaldības, dalīšanās ar informāciju un nacionālās drošības un sabiedriskās drošības izvērtēšanas kritērijus, kurus [Iekšzemes drošības] ministrija noteica 2017.gadā".

Atšķirībā no iebraukšanas aizlieguma, kuru Tramps noteica 2017.gada janvārī drīz pēc stāšanās amatā un kas liedz vairāku, galvenokārt musulmaņu, valstu pilsoņiem ierasties ASV teritorijā, jaunais rīkojums par imigrācijas ierobežojumiem ir mazāk radikāls. Tas stāsies spēkā 22.februārī.

Ierobežojumi attieksies tikai uz vairākām vīzu kategorijām un pārsvarā būs vērsti pret cilvēkiem, kas tiecas pārcelties uz ASV, nevis uz tiem, kam ir mērķis tikai apmeklēt ASV, sacīja amatpersona.

2017.gada janvārī noteiktais ieceļošanas aizliegums attiecas uz Irānu, Lībiju, Somāliju, Sīriju, Jemenu un Ziemeļkoreju, kā arī uz politiskām amatpersonām no Venecuēlas. Trampa administrācija uzsvēra, ka nemusulmaņu valstu ietveršana tajā pierāda to, ka viņa politiku nevirza aizspriedumi pret kādu reliģiju.

Tramps pagājušajā nedēļā Davosā, kur viņš piedalījās Pasaules ekonomikas forumā, bija paziņojis par nodomu pagarināt šo valstu sarakstu. "Mums jābūt drošiem. Mūsu valstij ir jābūt drošai," sacīja Tramps.

Svarīgākais