ES kritizē Francijas politiku pret čigāniem

Eiropas Komisija ir kritizējusi Franciju, kas nojauc nelegālās čigānu nometnes un no valsts izraida tajās dzīvojošos cilvēkus. Tā ir pieprasījusi papildus informāciju par šādu rīcību.

Eiropas Komisijas sagatavotajā pagaidu ziņojumā teikts, ka Francijas čigānu politikā nav likts pietiekams uzsvars uz apstākļiem, kādi indivīdus sagaida pēc izraidīšanas. Francijas Eiropas lietu ministrs Pjērs Lelušē BBC gan skaidroja, ka ikviens izraidīšanas gadījums tiek izskatīts atsevišķi.

Francija kopš jūlija uz Rumāniju un Bulgāriju ir izraidījusi turpat tūkstoš čigānu, kas Francijā bija mitinājušies nelegāli. Šī rīcība ir izraisījusi plašas diskusijas. No vienas puses, pārvietošanās brīvība un diskriminācijas aizliegums ir viens no ES pamatprincipiem, tādēļ Eiropas Komisija vēlas rūpīgi iepazīties ar to, kā Francija ir interpretējusi ES likumdošanu. No otras puses, ES likumdošana atļauj izraidīt personas, kas citā valstī uzturējušās ilgāk par trim mēnešiem bez darba, šīs valsts budžetam rada slogu un ir atzīstami par draudiem sabiedrības drošībai.

Svarīgākais