Skudras kokus sargā no ziloņiem

Kāda Āfrikas austrumu daļā augoša akāciju pasuga ir pasargāta no ziloņu postījumiem — un to nodrošina skudras, kas akācijās dzīvo.

Vaiomingas un Floridas universitāšu pētnieki, kas Kenijā veikuši pētījumus un rezultātus publicējuši izdevumā Current Biology, norāda, ka vietās, kur ziloņu ir daudz, akāciju koku ir mazāk, jo ziloņi tos noposta ēdot. Zinārtnieki bija pamanījuši vēl kādu sakarību — tur, kur augsne ir mālaina, kokiem postījumu nav, bet tur, kur smilšainai, postījumi ir ievērojami.

Mālainā augsnē aug tikai viena akāciju šķirne, un šī šķirne ir attīstījusi simbiotiskas attiecības ar skudrām. Akācija skudrām nodrošina patvērumu un pārtiku, bet skudras kokus aizsargā no ziloņiem. Eksperimentālā kārtā tika noskaidrots, ka ziloņi pat nepieskaras kokiem, uz kuriem ir skudras. Domājams, tas tāpēc, ka tie baidās tikt sakosti.

Žirafēm turpretim šādas piesardzības nav, tās labprāt ēd arī skudrainus koku zarus. Tomēr zinātnieki atzīmē, ka skudras allaž reaģē uz kārtības traucējumu, un arī pētniekiem nācies pārdzīvot savu teritoriju aizstāvošu skudru kodumus.

Svarīgākais