ES atjaunina lidkompāniju melno sarakstu

Eiropas Komisija (EK) šodien atjauninājusi sarakstu, kurā norādītas aviokompānijas, kam noteikts darbības aizliegums Eiropas Savienībā (ES), aizliedzot darbību vienam Ganas gaisa pārvadātājam un nosakot darbības ierobežojumus citam šīs valsts gaisa pārvadātājam, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

"Mēs nevaram pieļaut kompromisus, ja runa ir par lidojumu drošību. Ja mums ir pierādījumi, ka gaisa pārvadātāji veic nedrošus lidojumus, vai arī regulatori neizpilda savu pienākumu īstenot drošības standartus, ir jārīkojas, lai garantētu, ka tiks novērsts jebkāds drošības apdraudējums," sacīja EK priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais mobilitātes un transporta politikas jautājumos Sīms Kallass.

Saraksts aktualizēts pēc tam, kad divas dalībvalstis veikušas izņēmuma pasākumus, to teritorijā nosakot darbības aizliegumu attiecīgajiem gaisa pārvadātājiem. Ar šo atjauninājumu Ganas pārvadātāju "Meridian Airways" iekļauj to aviokompāniju sarakstā, kurām noteikts darbības aizliegums, jo tika gūta virkne ļoti sliktu rezultātu pārbaudēs, kas ES aptvēra ne tikai aviokompānijas gaisa kuģus, bet arī tās izmantoto aprīkojumu.

Citam Ganas gaisa pārvadātājam - "Airlift International" - veica pārbaudi dalībvalstī, un rezultāti izrādījās krietni sliktāki par starptautiskajos standartos prasītajiem rādītājiem. Aviācijas drošības komiteja vienprātīgi atbalstīja darbības ierobežojumu ieviešanu pārvadātājam "Airlift International", pārbaudītajam gaisa kuģim un diviem citiem gaisa kuģiem, kuri patlaban atrodas dīkstāvē, aizliedzot veikt lidojumus ES. Aviokompānijai ir atlicis viens gaisa kuģis, kuram vēl aizvien ir atļauts veikt lidojumus ES. Komisija turpinās rūpīgi novērot aviokompānijas darbību un pastiprināti apspriedīsies ar Ganas civilās aviācijas organizāciju, lai atklātajām drošības problēmām rastu noturīgus risinājumus.

EK nākamajā Aviācijas drošības komitejas sanāksmē, kas risināsies novembrī, pārskatīs jautājumu par abiem gaisu pārvadātājiem.

Pašlaik ES sarakstā ir pieci gaisa pārvadātāji, kuriem pilnībā aizliegta darbība ES, - Afganistānas "Ariana Afghan Airlines", Surinamas "Blue Wing Airlines", Ganas "Meridian Airways", Kambodžas "Siem reap Airways International" un Ruandas "Silverback Cargo Freighters".

ES teritorijā darbība aizliegta visiem gaisa pārvadātājiem - kopā 278 aviokompānijām - no šādām 17 valstīm: Angola, Benina, Džibutija, Ekvatoriālā Gvineja, Filipīnas, Gabona (izņemot trīs gaisa pārvadātājus, kuriem atļauta darbība, ievērojot konkrētus ierobežojumus un nosacījumus), Indonēzija (izņemot sešus gaisa pārvadātājus, kuriem ierobežojumi ir pilnībā atcelti), Kazahstāna (izņemot vienu gaisa pārvadātāju, kuram atļauta darbība, ievērojot konkrētus ierobežojumus un nosacījumus), Kirgizstāna, Kongo Demokrātiskā Republika, Kongo Republika, Libērija, Santome un Prinsipi, Sjerraleone, Sudāna, Svazilenda un Zambija.

Desmit gaisa pārvadātājiem ir atļauta darbība ES, ievērojot konkrētus ierobežojumus un nosacījumus: Kazahstānas "Air Astana", Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas "Air Koryo", Ganas "Airlift International", Komoru salu "Air Service Comores", Gabonas "Gabon Airlines", "Afrijet" un "SN2AG", Irānas "Iran Air", Angolas "TAAG Angola Airlines" un Ukrainas "Ukrainian Mediterranean Airlines".

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais