Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Mavericks", godinot Braientu, pie arēnas griestiem pacels 24.numuru

© EP/SCANPIX/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Dalasas "Mavericks" drīzumā pie savas arēnas griestiem pacels kreklu ar 24.numuru, tādējādi godinot helikoptera avārijā dzīvību zaudējušo Kobi Braientu, vēsta klubs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka svētdien Losandželosā helikoptera avārijā traģiski gājis bojā leģendārais basketbolists Kobe Braients. Izcilais basketbolists mūžībā aizgāja 41 gada vecumā.

Kā raksta "Los Angeles Times", "Sikorsky S-76" helikopters miglainos laikapstākļos avarējis kalnos netālu no Kalabasas pilsētas. Negadījums noticis neilgi pirms plkst.10 pēc vietējā laika.

Par lēmumu pie griestiem kārt Braienta nēsāto 24.numuru paziņoja "Mavericks" īpašnieks Marks Kubans.

"Esam satriekti par ziņām, kas vēsta, ka helikoptera avārijā dzīvību zaudēja Braients un viņa meita Džianna. Kobe bija šīs spēles vēstnesis, spoža leģenda un globāla ikona. Bez tā visa viņš arī bija mīlošs tēvs un vīrs," teikts "Mavericks" paziņojumā.

"Braienta spēle ietekmējusi visu basketbola pasauli, tāpēc esam nolēmuši pie savas arēnas griestiem iekārt numuru 24. Nākotnē neviens no Dalasas komandas spēlētājiem nevarēs nēsāt šo numuru."

Leģendārā basketbolista bojāeja pāršalkusi visu pasauli. Vairākas slavenības un citu sporta veidu zvaigznes publicējušas ierakstus un video uzrunas, kurās pauž sēras par Braienta bojāeju. Tenisa "sliktais puisis" Niks Kiriss pirmdien Austrālijas atklātā čempionāta astotdaļfināla spēles iesildīšanos aizvadīja "Lakers" kreklā, pieminot Braientu. Savukārt Atlantas "Hawks" spēlētājs Trē Jangs svētdienas maču iesāka ar sev neierasto astoto numuru, kuru vēlāk pārģērba.

1996.gadā uzreiz pēc vidusskolas Braients pieteicās NBA draftam, kur 17 gadus veco jaunieti ar 13.numuru izvēlējās Šarlotas "Hornets". Neilgi pēc drafta "Hornets" aizmainīja Braientu uz "Lakers" komandu, pretī saņemot slaveno serbu centra pozīcijas basketbolistu Vladi Divacu.

Braients kļuva par gados jaunāko spēlētāju līgas vēsturē, kurš piedalījies NBA mačā. Viņš tobrīd bija 18 gadus un 72 dienas vecs. Vēlāk šo rekordu pārspēja Džermeins O'Nīls un pēc tam arī Endrjū Bainams, kurš septiņas sezonas bija Braienta komandas biedrs "Lakers" sastāvā.

1997.gadā Braients uzvarēja NBA "slam-dunk" konkursā, savukārt nākamajā gadā, līgā aizvadot tikai otro sezonu, līdzjutēji viņu iebalsoja Visu zvaigžņu spēles sastāvā. Braientam tobrīd bija tikai 19 gadi un viņš ir visu laiku jaunākais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks. Savas karjeras laikā Braients 18 reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē.

2000., 2001. un 2002.gadā "Lakers" komanda ar lielisko tandēmu - Braientu un Šakilu O'Nīlu - izcīnīja NBA čempiona titulus.

2006.gada 22.janvārī Braients guva 81 punktu uzvarā ar 122:104 pār Toronto "Raptors". Viņam izdevās pārspēt "Lakers" kluba rezultativitātes rekordu, kas līdz tam piederēja Eldžinam Beiloram, kurš 1960.gadā vienā spēlē guva 71 punktu. Tāpat Braients uzrādīja otru NBA rezultatīvāko sniegumu līgas vēsturē, jo rekords kopš 1962.gada joprojām pieder Viltam Čemberleinam, kurš vienā mačā guva 100 punktus.

Braients kļuva par 2007./2008.gada sezonas regulārā čempionāta MVP jeb vērtīgāko spēlētāju, tomēr "Lakers" komanda finālsērijā ar 2-4 zaudēja Bostonas "Celtics".

2009. un 2010.gadā Braients aizveda "Lakers" līdz čempiona titulam, abas reizes kļūstot arī par NBA finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

Braients ir divkārtējs olimpiskais čempions, izcīnot zelta medaļas ar ASV valstsvienību 2008.gada Pekinas un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

2013.gada aprīlī Braients pārrāva Ahileja cīpslu un visu vasaru rūpīgi strādāja, lai atveseļotos no savainojuma. Nākamajā sezonā viņš nospēlēja vien sešus mačus, jo savainoja ceļgalu un laukumā vairs nevarēja atgriezties.

Arī nākamā sezona Braientam savainojuma dēļ noslēdzās priekšlaicīgi, taču 2014.gada decembrī viņš apsteidza leģendāro Maiklu Džordanu līgas vēsturē rezultatīvāko spēlētāju sarakstā, pakāpjoties uz trešo pozīciju. Braients karjeras laikā NBA guva 33 643 punktus, bet tagad ir ceturtais rezultatīvākais, jo sestdien viņu apsteidza Lebrons Džeimss.

Braients karjeru noslēdza 2016.gada 13.aprīlī, kad uzvarā pār Jūtas "Jazz" guva 60 punktus.

Braients pēdējās septiņās sezonās NBA bija apmaksātākais spēlētājs. 20 gadu ilgajā karjerā "Lakers" komanda Braientam samaksāja nedaudz vairāk par 300 miljoniem ASV dolāru.