Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Uhaņā ar koronavīrusu inficēto skaits, visticamāk, ir daudzreiz lielāks, lēš eksperts

© AFP/SCANPIX?LETA

Uhaņā ar jauno koronavīrusu, visticamāk, inficējušies 44 000 cilvēku, nevis aptuveni 3000, kā apstiprinājušas Ķīnas varasiestādes, pirmdien paziņojis Honkongas Universitātes Li Kašina medicīnas fakultātes vadītājs Gabriels Leungs.

Preses konferencē eksperts sacīja, ka saskaņā ar viņa komandas veiktajiem aprēķiniem ar vīrusu varētu būt inficējušies 44 000 cilvēku, no kuriem 25 000, visticamāk, jau izrāda simptomus, bet pārējiem vīruss vēl atrodas inkubācijas periodā.

Saskaņā ar Ķīnas varasiestāžu sniegto informāciju, no vīrusa miruši 80 cilvēki un apstiprināti 2744 inficēšanās gadījumi.

Kopš svētdienas mirušo cilvēku skaits pieaudzis par 24.

Leungs, kurš konsultē Honkongas valdību par nepieciešamajiem pasākumiem cīņā pret vīrusa izplatību, prognozē, ka inficēto skaits divkāršosies ik pēc sešām dienām, ja varasiestādes neīstenos efektīvus preventīvus pasākumus.

Saskaņā ar viņa komandas veikto pētījumu, vīrusa uzliesmojums skars lielās pilsētas, piemēram, Pekinu un Šanhaju aprīlī vai maijā, bet norimsies jūnijā vai jūlijā.

Lai gan nav skaidrs, kā tieši vīruss izplatās, tas atgādina MERS koronavīrusu, kas nozīmē, ka cilvēki var inficēt viens otru arī vīrusa inkubācijas periodā vai laikā, kad tikko parādījušies pirmie simptomi.

Salīdzinājumā SARS vīruss, kas 2002. un 2003.gadā prasīja 349 cilvēku dzīvības kontinentālajā Ķīnā un vēl 299 - Honkongā, pārsvarā izplatījās no inficētajiem cilvēkiem, kam jau bija nopietni simptomi.

Leungs norāda, ka vīruss, visticamāk, izplatās pa gaisu, tādēļ, lai ierobežotu tā izplatību, svarīgi, lai cilvēki izvairītos no uzturēšanās lielos ļaužu pūļos un nēsātu sejas maskas.

Honkongā ir apstiprināti astoņi inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu, kura izcelsme, ļoti iespējams, ir jūras velšu un dzīvnieku tirgus Ķīnas Hubei provinces galvaspilsētā Uhaņā.

Honkongas līdere Kerija Lama paziņojusi, ka Ķīnas Hubei provinces iedzīvotāji un pilsoņi, kas nedzīvo Honkongā, kuri ir apmeklējuši Hubei provinci pēc 12.janvāra no šodienas netiks ielaisti Honkongā.

Opozīcijas politiķi, kas nevēlas lielāku Honkongas integrāciju Ķīnā, pieprasījuši, lai cīņā pret vīrusa izplatību tiek slēgtas Honkongas robežas ar pārējo Ķīnu.