Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Uhaņas vīrusa izplatība kļūst straujāka

© CHINE NOUVELLE/SIPA / LETA

56 mirušie un vairāk nekā 2000 inficēto, turklāt ne tikai Ķīnā un citās Āzijas valstīs, bet arī Austrālijā, Kanādā, ASV un Eiropā – tāda ir svētdienas statistika par koronavīrusa 2019-nCov jeb tā sauktā Uhaņas vīrusa izplatību. Lai gan Pasaules Veselības organizācija (WHO) pagājušonedēļ vēl neizsludināja ārkārtas situāciju šā vīrusa izplatības dēļ, Ķīnā un Honkongā tāda jau ir spēkā. Miljoniem ķīniešu ceļošanas aizliegumu un baiļu no inficēšanās dēļ ir sabojātas Jaungada svinības, bet uzņēmēji pamazām sāk rēķināt neiegūto peļņu.

Žurkas gadu (pēc Mēness kalendāra) ļoti daudzi Ķīnas iedzīvotāji piektdien sagaidīja pavisam sērīgās noskaņās, raksta AFP. Aptuveni 50 miljonu cilvēku, kuri dzīvo Hubei provinces lielākajā pilsētā Uhaņā un netālu no tās esošajās apdzīvotajās vietās, bija nonākuši faktiskā izolācijā - viņiem nedz ļauts pamest savas pilsētas, nedz uzņemt ciemos tuviniekus no citiem valsts rajoniem. Tik plašiem karantīnas pasākumiem, šķiet, nav precedenta visā pasaules vēsturē, taču pagaidām vēl krietni pāragri sacīt, vai tie būs devuši kādus rezultātus. Bažas par vīrusa izplatīšanos likušas atcelt plašus pasākumus gan Pekinā, gan Šanhajā, gan citās Ķīnas pilsētās, slēgti atrakciju parki, nestrādā kinoteātri un pat liegts tūristiem apmeklēt Lielā Ķīnas mūra atliekas - viss tikai tādēļ, lai vienuviet nepulcētos pārāk daudz ļaužu, jo tas palielina vīrusa izplatīšanās risku.

Beidzamo dienu laikā apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis ļoti strauji, un sestdien, reaģējot uz to, bija sasaukta pat Ķīnas Komunistiskās partijas politbiroja sēde, pēc kuras prezidents Sji Dziņpins norādīja, ka situācija kļūst katastrofāla, raksta Reuters. Taču no otras puses - ir skaidrs, ka maksimāla uzmanība vīrusa izplatībai tika pievērsta tikai kopš pagājušās nedēļas vidus, un nav pārsteigums, ka vērienīgāki diagnosticēšanas pasākumi noved pie tā, ka tiek identificēti aizvien vairāk inficēto, kuriem citos apstākļos būtu diagnosticēta vien saaukstēšanās vai gripa. Pamatojoties uz šiem apsvērumiem, droši vien savu lēmumu pieņēmusi arī WHO, kas īpašā sēdē nolēmusi, ka pagaidām vēl ir pāragri Uhaņas vīrusa dēļ izsludināt ārkārtas situāciju visas planētas mērogā. Organizācijas amatpersonas acīmredzot cer, ka ķīniešiem, kuri rīkojas ļoti strauji un izlēmīgi (atšķirībā no 2002. gada, kad sākās līdzīgā SARS vīrusa izplatība), izdosies ierobežot infekcijas vēršanos plašumā. Tajā pašā laikā WHO amatpersonas pieļāvušas iespēju, ka pienāks brīdis, kad ārkārtas situācija tomēr būs jāizsludina visā pasaulē.

Daudzas valstis gan nav gaidījušas īpašas direktīvas, ieviešot savus drošības pasākumus. Tā kā viens no Uhaņas vīrusa simptomiem ir stiprs drudzis, daudzās lidostās atkal parādījušās ķermeņa temperatūras mērīšanas ierīces, pie kurām aicina doties tos, kuri ieradušies tieši vai tranzītā no Ķīnas centrālās daļas, raksta AP. Tomēr interneta ziņu vietne LiveScience.com norāda, ka šādas sistēmas efektivitāte nav īpaši liela. Ir jau zināms, ka vīrusa inkubācijas periods (līdz brīdim, kad parādās pirmie slimības simptomi) var būt vismaz divas nedēļas ilgs. Piemēri Francijā, kur pašlaik konstatēti trīs inficēšanās gadījumi, liecina, ka pirmās pazīmes par slimību pacientiem parādījušās vien pāris dienas pēc ierašanās no Ķīnas un nekādas medicīniskās pārbaudes lidostās nebūtu varējušas konstatēt inficēšanos. Taču no otras puses - šie cilvēki vismaz bijuši personīgi brīdināti par saslimšanas risku, tādēļ, parādoties jau mazākajām drudža pazīmēm, laikus vērsušies pie ārstiem. Ja pārbaužu nebūtu bijis un viņi īpaši nesekotu informācijai medijos, ļoti iespējams, ka šie ļaudis uzskatītu, ka tikai saaukstējušies, un cerētu, ka kaite pāries pati. Teju vai visas pasaules mediķu ieteikums ir pavisam vienkāršs - ja beidzamajā laikā esat pabijis Ķīnā vai kontaktējies ar šīs valsts pilsoņiem, uzmanīgi sekojiet līdzi savam veselības stāvoklim un pat šķietami nenozīmīgas tā pasliktināšanās gadījumā vērsieties pie ārsta! Vērts iegaumēt arī to, ka vīruss ir lipīgs arī inkubācijas perioda laikā, un tas nozīmē, ka izmeklēšana būs nepieciešama arī visiem tiem, ar kuriem inficētais šajās divās nedēļās ir kontaktējies. Pagaidām gan nav īsti skaidrs, cik ciešs kontakts nepieciešams, lai vīrusu nodotu citai personai, taču Ķīnas mediķi rekomendējuši izvairīties no rokasspiedieniem un, izejot no mājokļa, valkāt medicīniskās maskas.

Ķīnas Hubei provincē, kur atrodas vīrusa izplatības epicentrs, situācija ir dramatiska. Uhaņa Eiropas mērogos ir megalielpilsēta, kur dzīvo aptuveni 11 miljonu cilvēku, norāda BBC. Kopš pagājušās nedēļas vidus ne tikai noteikts, ka iedzīvotāji, kuriem nav ļoti svarīgi iemesli, nedrīkst izbraukt no pilsētas, bet arī ierobežota visu veidu satiksme. Uz Uhaņu steigšus sūtīti gan medicīnisko masku, gan aizsargtērpu, gan ķirurgu cimdu, gan briļļu krājumi, taču apgādāt visas aptiekas tā arī nav izdevies, un pie tām veidojas rindas. Taču vēl lielākas rindas ir slimnīcās, jo nu ikviens, kurš vienkārši saaukstējies, saķēris klepu un pirms pāris mēnešiem tam nebūtu pievērsis nekādu uzmanību, tagad dodas pārbaudīties, vai nav sasirdzis ar Uhaņas vīrusu, turklāt uzstāj, ka jāpārbauda arī visi viņa tuvinieki. Uz reģionu nosūtīti ne tikai mediķi no citiem Ķīnas apvidiem, bet arī armijas speciālisti, savukārt celtniekiem dots uzdevums nepilnu divu nedēļu laikā uzbūvēt divus hospitāļus, kuros vietas būs vismaz 2300 pacientiem.