Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropu aicina sagatavoties iespējamai koronavīrusa nonākšanai reģionā no Ķīnas

© AP/SCANPIX/LETA

ANO Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālais birojs piektdien aicinājis Eiropas valstis turpināt sagatavošanās darbus gadījumam, ja reģionā nonāks koronavīruss no Ķīnas.

PVO iesaka ieviest pienācīgus pasākumus slimu cilvēku pamanīšanai, testēt paraugus aizdomīgos gadījumos, nodrošināt pienācīgu infekcijas un kontroli un lietu pārvaldi, lai minimizētu vīrusa izplatīšanās risku, kā arī uzturēt saziņu ar sabiedrību.

Šobrīd PVO Eiropas reģionālais birojs identificē laboratorijas Eiropā, kuras spēj veikt jaunā vīrusa testēšanu.

Balstoties uz pašreiz pieejamo informāciju, PVO neiesaka noteikt ierobežojumus ceļošanai vai tirdzniecībai, teikts PVO paziņojumā.

PVO arī nolēmusi neizsludināt globālu trauksmi sakarā ar koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnā.

"Tā ir ārkārtas situācija Ķīnā, bet vēl nav kļuvusi par globālu veselības ārkārtas situāciju," reportieriem Ženēvā paziņoja PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss.

Vīruss sākotnēji tika konstatēts Hubei provinces galvaspilsētā Uhaņā. Kā uzliesmojuma centrs identificēts jūras velšu un dzīvnieku tirgus.

Līdz šim apstiprināti 26 jaunā vīrusa izraisīti nāves gadījumi, bet inficēto skaits pārsniedzis 800. Turklāt divi no nāves gadījumiem reģistrēti jau ārpus Hubei provinces.

Ķīna noteikusi būtiskus transporta ierobežojumus 13 pilsētām, līdz ar to pārvietošanās ierobežota 43 miljoniem cilvēku.

Inficēšanās gadījumi ārpus Ķīnas ir konstatēti Taivānā, Filipīnās, Taizemē, Japānā, Singapūrā, Vjetnamā, Dienvidkorejā un ASV.