Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna aptur transportu no pilsētas, kas ir vīrusa krīzes centrā

© EP/SCANPIX/LETA

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa krīzes centrā.

Uhaņas īpašais komandcentrs cīņai pret šo vīrusu arī paziņoja, ka iedzīvotāji nevarēs atstāt šo pilsētu bez īpaša iemesla un ka ierobežojošie pasākumi būs spēkā no plkst.10 (plkst.4 pēc Latvijas laika).

Šo pasākumu mērķis ir "ierobežot epidēmijas izplatīšanos", teikts centra paziņojumā.

ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss trešdien paziņoja, ka viņš atliek lēmuma pieņemšanu par to, vai ir jāizsludina globāla ārkārtas situācija veselības jomā saistībā ar šo vīrusu, jo viņam vajag "vairāk informācijas".

"Es esmu nolēmis lūgt ārkārtas komiteju rīt atkal tikties, lai turpinātu diskusiju," teica WHO vadītājs, runājot par starptautisku ekspertu grupu, kas trešdien vairākas stundas tikās WHO mītnē Ženēvā.

"Ar spēcīgu rīcību viņi ne tikai kontrolēs uzliesmojumu savā valstī, bet arī samazinās šī uzliesmojuma starptautiskas izplatīšanās iespējamību," viņš sacīja, atbildot uz jautājumu par transporta apturēšanu no Uhaņas.

Trešdien tika ziņots, ka Ķīnā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši jau 17 cilvēki, bet ar to inficējušies vairāki simti. Visi mirušie reģistrēti Hubejas provincē.

Vīruss sāka izplatīties no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas. Amatpersonas uzskata, ka vīrusa izcelsmes vieta ir tirgus, kur notika nelikumīga savvaļas dzīvnieku tirdzniecība.

Inficēšanās gadījumi ir konstatēti arī Taivānā, Filipīnās, Taizemē, Japānā un Dienvidkorejā. Otrdien tika apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ASV.