Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV pirmā inficēšanās ar vīrusu, kas Ķīnā prasījis 6 cilvēku dzīvības

© AFP/SCANPIX?LETA

ASV otrdien paziņoja, ka valstī ir apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ar jauno koronavīrusu, kas Ķīnā jau prasījis sešu cilvēku dzīvības un izraisījis simtiem cilvēku saslimšanu.

Inficētais ASV iedzīvotājs ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem un dzīvo netālu no Sietlas. Viņa veselības stāvoklis ir labs, un viņš pats vērsās pie varas iestādēm, kad bija izlasījis ziņās par šo SARS (smagā akūtā respiratorā sindroma) izraisītājam radniecīgo vīrusu.

Viņš "pašlaik ir hospitalizēts piesardzības apsvērumu dēļ un īstermiņa novērošanai, nevis tāpēc, ka būtu smagi slims", sacīja Vašingtonas pavalsts veselības dienesta amatpersona Kriss Spiterss.

"Šī situācija attīstās, bet mēs negaidām papildu pacientus Savienotajās Valstīs un globālā mērogā," piebilda Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) augsta amatpersona Nensija Mesonjē. Viņa uzsvēra, ka vispārējais risks amerikāņiem vēl arvien ir zems.

Inficētais vīrietis ieradās ASV 15.janvārī pēc Ķīnas pilsētas Vuhaņas apmeklējuma. Divas dienas pēc tam ASV sāka nosūtīt veselības darbiniekus uz galvenajām lidostām, lai pārbaudītu pasažierus, kas ierodas no šīs Ķīnas pilsētas, kura ir slimības uzliesmojuma centrā.

Tiek uzskatīts, ka uzliesmojums sācies decembra beigās Vuhaņā un tā centrā bijis jūras velšu tirgus, kas 1.janvārī tika slēgts.

Uzliesmojums ir radījis lielu satraukumu, jo šis vīruss ir radniecīgs SARS (smagā akūtā respiratorā sindroma) izraisītājam. SARS 2002. un 2003.gadā prasīja 349 cilvēku dzīvības kontinentālajā Ķīnā un vēl 299 - Honkongā.

Ķīnas eksperti pirmdien paziņoja, ka apstiprināta jaunā koronavīrusa nodošana no cilvēka cilvēkam, kas palielina šī vīrusa straujākas un plašākas izplatīšanās iespējamību.

Pasaules veselības organizācija (WHO) Ženēvā paziņojusi, ka tā trešdien sasauks Ārkārtas komitejas sanāksmi, lai noteiktu, vai šis uzliesmojums būtu pasludināms par globālu veselības krīzi.