Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Miljons sterlinu mārciņu par monētu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Londonā notikušajā izsolē kāds anonīms pircējs samaksājis miljonu sterliņu mārciņu par pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados tā arī apgrozībā nenonākušu sovrina jeb sterliņu mārciņas monētu. BBC rīcībā esošā informācija liecina, ka pircējs ir brits, kurš vēlējies, lai unikālā monēta atgrieztos Apvienotajā Karalistē.

BBC rīcībā esošā informācija liecina, ka pircējs ir brits, kurš vēlējies, lai unikālā monēta atgrieztos Apvienotajā Karalistē. Anglijas naudas kaltuve monētas dizainu izstrādāja 1936. gadā, uz tās attēlojot toreizējā karaļa Edvarda VIII profilu. Apgrozībā šo monētu bija paredzēts laist nākamā gada janvārī, taču līdz tam laikam karalis jau bija paspējis atteikties no troņa un apprecēties ar amerikānieti Volisu Simpsoni.

Tādēļ pasūtījums naudas kaltuvei tika atsaukts, bet līdz tam tika izgatavoti tikai paraugi - sešas monētas. Četras no tām atrodas dažādu muzeju kolekcijās, bet tikai divas, ieskaitot nule kā pārdoto, pieder privātiem īpašniekiem. AP raksta, ka šī monēta pirmo reizi pārdošanā izlikta 1981. gadā, taču darījuma summa nav zināma.

1994. gadā tās vērtība izsolē bija 40 000 sterliņu mārciņu, bet 2014. gadā jau 516 000 sterliņu mārciņu.