Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Putins atlaidis ģenerālprokuroru, kurš amatā bijis no 2006.gadā

© EPA/SCANPIX/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atlaidis no ģenerālprokurora amata Juriju Čaiku, kuru šajā postenī, visticamāk, nomainīs Igors Krasnovs.

Kremlis skaidroja, ka 68 gadus vecais Čaika, kurš ieņēma ģenerālprokurora amatu kopš 2006.gada, pārcelts citā amatā, bet plašāku informāciju nesniedza.

43 gadus vecais Krasnovs pašreiz ieņem Izmeklēšanas komitejas vadītāja vietnieka amatu.

Putins izvirzījis Krasnova kandidatūru apsvēršanai parlamenta augšpalātā un sagaidāms, ka deputāti viņa kandidatūru apstiprinās.

Izmeklēšanas komitejai ir vairākkārt bijušas domstarpības ar ģenerālprokurora biroju.

Čaika no 1999.gada līdz 2006.gadam ieņēma tieslietu ministra amatu.

2015.gadā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) apsūdzēja Čaikas divus dēlus, ka viņi nelegāliem līdzekļiem uzkrājuši lielas bagātības, saņemot palīdzību no amatpersonām, kas strādāja viņu tēva pakļautībā.

Čaika šīs apsūdzības noraidīja.

Putins pagājušo trešdien daudzus pārsteidza ar saviem konstitūcijas grozījumu priekšlikumiem, rosinot nodot lielāku varu parlamentam, kā arī nostiprināt konsultatīvās Valsts padomes lomu konstitūcijā.

Pēc Putina paziņojuma sekoja viņa lojālā palīga Dmitrija Medvedeva valdības atkāpšanās.

Putins valdības vadītajā amatam tad nominēja līdz šim mazpazīstamo nodokļu amatpersonu Mihailu Mišustinu, un ceturtdien viņš šajā amatā tika oficiāli apstiprināts.