Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

2153 bagātākajiem cilvēkiem pieder vairāk nekā 4,6 miljardiem nabadzīgāko cilvēku

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Pasaules bagātākie 2153 cilvēki pērn kontrolēja vairāk naudas nekā 4,6 miljardi nabadzīgāko cilvēku kopā, pirmdien paziņojusi starptautiskā humānās palīdzības organizācija "Oxfam".

Sieviešu un meiteņu darbs, par ko netiek maksāts vai tiek maksāts nepietiekami, ik gadu palielina globālo ekonomiku trīs reizes vairāk nekā tehnoloģiju nozare, teikts "Oxfam" ziņojumā, kas publiskots īsi pirms Pasaules ekonomikas foruma, kas notiks Šveices kalnu kūrortā Davosā.

"Oxfam" aplēsusi, ka sievietes katru dienu strādā 12,5 miljardus stundu, nesaņemot par to atalgojumu vai atzinību.

"Ir svarīgi izcelt, ka slēptais ekonomikas dzinējs (..) patiesībā ir sieviešu neapmaksātais darbs," intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" norādīja "Oxfam" Indijas nodaļas vadītājs Amitabhs Behars.

Lai pievērstu uzmanību nevienlīdzībai globālajā ekonomikā, Behars pastāstīja par kādu sievieti Buču Devi Indijā, kura katru dienu velta 16 līdz 17 stundas tādiem darbiem, kā ūdens sanešana, ēst gatavošana, bērnu sagatavošana skolai un strādā slikti apmaksātā darbā.

"Un no otras puses jūs redzat miljardierus, kuri ierodas Davosā ar savām personiskajām lidmašīnām (..), superbagātajiem dzīves veidiem," sacīja Behars.

"Šī Buču Devi nav viens cilvēks. Es Indijā sastopos ar šīm sievietēm katru dienu, un tā tas ir visā pasaulē. Mums tas ir jāmaina un noteikti jāpieliek punkts šim miljardieru bumam," norādīja Behars.

Lai to paveiktu, valdībām vispirms būtu jāparūpējas par to, lai bagātie maksā savus nodokļus, kurus pēc tam varētu izmantot, lai nodrošinātu cilvēkiem piekļuvi tīram ūdenim, veselības aprūpei un labākai izglītībai, uzskata Behars.

"Ja paskatās, kas notiek pasaulē, vairāk nekā 30 valstīs redzami protesti. Cilvēki iziet ielās un ko viņi saka? Ka viņi vairs nepieņems šo nevienlīdzību, viņi nedzīvos šādos apstākļos," sacīja Behars.