Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Atrasta 1997. gadā Pjačencā nozagtā Klimta glezna

© AP/SCANPIX/LETA

Itālijas pilsētas Pjačencas mākslas galerijas darbinieki var būt gandarīti – pēc kāda laika tās ekspozīcijā atkal būs austriešu mākslinieka Gustava Klimta glezna, kas tika nozagta 1997. gadā.

Pagājušā gada decembrī mākslas darbs netīši tika uziets kādā ventilācijas lūkā muzeja ārsienā, un pašlaik vēl nav skaidrs nedz tas, kurš to zadzis, nedz tas, kādēļ tik ilgā laika posmā zaglis savu guvumu nav gribējis vai spējis realizēt.

Kundzes portrets (Portraet einer Dame) - tā tiek saukts mākslas darbs, ko G. Klimts uzgleznojis

1916. vai 1917. gadā. Tajos laikos viņš netika uzskatīts par izcilu mākslinieku un slavens kļuva tikai vēlāk. Pēc G. Klimta nāves 1918. gadā daudzas Rietumeiropas galerijas pēkšņi sāka izrādīt interesi par viņa darbiem, un izņēmums nebija ar Pjačencas muzejs, kam mākslas darbu 1925. gadā uzdāvināja kāds mecenāts.

Glezna ilgu laiku bija aplūkojama muzejā, līdz notika nelaime - 1997. gada 22. februārī muzeja darbinieki konstatēja, ka tā pazudusi.

Zādzības apstākļi vēl līdz šim brīdim ir neskaidri - zināms vien tas, ka glezna pazuda brīdī, kad muzejā notika remontdarbi. Itālijas policija, protams, nopratināja gan muzeja darbiniekus, gan strādniekus, tomēr nevienu aizdomās turamo neatrada, un pamazām šī lieta pieklusa, raksta AFP.

Taču pagājušā gada decembrī notika negaidīts pavērsiens. Dārznieks, kura uzdevums bija apcirpt efejas, kas aug pie muzeja mūra, šī darba laikā uzgāja mūrī iebūvētu lūku, bet tajā - plastmasas maisu, kurā bija audekla gabals. Kā noskaidrojās vēlāk, tā arī bija sen meklētā G. Klimta glezna.