Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Turcija izraida uz Vāciju "teroristi" ar trim bērniem

Ilustratīvs attēls © SIPA/SCANPIX/LETA

Vācijas pilsone, kas tiek turēta aizdomās par džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atbalstīšanu, un viņas trīs bērni piektdien tika izraidīti no Turcijas uz Vāciju un aizturēti pēc ierašanās Frankfurtes lidostā, paziņoja Vācijas policija.

Turcijas Iekšlietu ministrija piektdien tviterī bija paziņojusi, ka vēl četri "teroristu kaujinieki" ar Vācijas pilsonību ir izraidīti un aizsūtīti atpakaļ uz Vāciju. Šajā paziņojumā nebija minētas viņiem izteiktās apsūdzības un viņu galamērķis Vācijā.

29 gadus vecā sieviete no Reinzemes-Pfalcas federālās zemes ieradās no Stambulas ar Vācijas lidmašīnu kopā ar piecus gadus vecu zēnu un divām meitenēm, kuras bija divus gadus vecas. Viņai draud apsūdzība par dalību teroristu organizācijā, bet bērni tika nogādāti varas iestāžu aprūpē.

Reinzemes-Pfalcas prokuratūra Koblencas pilsētā informēja, ka ir izdots orderis šīs sievietes aizturēšanai aizdomās par dalību ārzemju teroristu grupējumā "Islāma valsts". Viņa tiks aizvesta pie izmeklēšanas tiesneša Koblencas Augstākajā apgabaltiesā, kurš pieņems lēmumu par aizturēšanas orderi, savukārt bērnus pieskata bērnu aizsardzības dienesti.

Prokuratūra pavēstīja, ka šī sieviete 2014.gada septembrī kopā ar savu vīru un viņa divām māsām devās no Vācijas uz Sīriju caur Turciju. Viņa sociālajos medijos atbalstījusi "Islāma valsts" ideoloģiju, aicinājusi nogalināt atkritējus un mudinājusi citus pievienoties šī grupējuma pašpasludinātajam "kalifātam".

Turcija 11.novembrī sāka sūtīt ārzemniekus, kas turēti aizdomās kā "Islāma valsts" kaujinieki, atpakaļ uz viņu valstīm. Varas iestādes neprecizēja, vai visi aizdomās turētie saistīti tieši ar šo grupējumu, un dēvēja viņus par "ārzemju teroristu kaujiniekiem", attiecinot šo apzīmējumu arī uz viņu bērniem, kas devās līdz izraidītajiem.

Turcijas varas iestādes nav precizējušas, kad un kur šī sieviete ar bērniem tika sagūstīta un vai tas noticis pirms vai pēc 9.oktobra - dienas, kad sākās Turcijas iebrukums Sīrijas ziemeļaustrumos.