Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas lidmašīnas katastrofas upuru tuvinieki no Kanādas valdības saņems 17 000 eiro

© Reuters/Scanpix/LETA

Kanādas valdība izmaksās 25 000 Kanādas dolāru (17 252 eiro) katra Kanādas pilsoņa vai pastāvīgā iedzīvotāja, kas gājis bojā Ukrainas lidmašīnas katastrofā pie Teherānas, ģimenēm, piektdien paziņoja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Viņš sacīja, ka šis maksājums ir "pirmais solis", lai palīdzētu upuru tuviniekiem bēru un ar tām saistīto braucienu organizēšanā.

"Šī ir unikāla un bezprecedenta situācija Irānai noteikto starptautisko sankciju un to radīto grūtību šīm ģimenēm dēļ," sacīja Trudo.

"Es gribu paskaidrot: mēs gaidām, ka Irāna izmaksās kompensācijas šīm ģimenēm. Es esmu ticies ar viņiem. Viņi nevar gaidīt nedēļām ilgi. Viņiem atbalsts vajadzīgs tagad," sacīja Kanādas premjers.

Ukrainas pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī pie Teherānas dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irāna 11.janvārī atzina, ka tās Revolucionārā gvarde notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ. Saskaņā ar Irānas amatpersonu teikto, lidmašīnas lidojuma trajektorija bijusi pārāk tuvu militāriem objektiem.

Irānas oficiālā ziņu aģentūra vēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

Visi 176 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, ir gājuši bojā. Starp šiem cilvēkiem bija 138, kas lidoja uz Kanādu, un 57 Kanādas pilsoņi.