Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Beļģijā tiesā eitanāzijas veicējus

© AP/SCANPIX/LETA

Beļģijas pilsētā Ģentē sākusies tiesas prāva pret trim ārstiem, kurus apsūdz nelikumīgā eitanāzijas veikšanā. Procesu iniciējušas 2010. gadā uz mūžu iemidzinātās Tīnes Nīsas māsas, apgalvojot, ka ārsti pārsnieguši savas pilnvaras un pirms eitanāzijas nav izdarījuši visu iespējamo, lai viņu izdziedētu.

Likums par eitanāziju Beļģijā ir spēkā kopš 2002. gada. Gadījumos, ja pacients ir nedziedināmi slims, cieš sāpes un, atrodoties pie pilnas apziņas, atkārtoti lūdz ārstiem sevi uz mūžu iemidzināt, speciālistiem šāda iespēja ir jāizskata. BBC, atsaucoties uz Beļģijas medijiem, vēsta, ka tikai 2018. gadā vien Beļģijā veiktas 2357 eitanāzijas. T. Nīsas gadījums ir pirmais, kad kāda pacienta tuvinieki vērsušies tiesā, apstrīdot eitanāzijas likumību. Prasība ir vērsta pret trim ārstiem - dakteri, kurš veica nāvējošo injekciju, T. Nīsas ārstējošo ārstu un psihiatru, kura slēdziens bija izšķirošs, lai eitanāziju atļautu. Saskaņā ar Beļģijas likumiem apsūdzēto vārdi netiek izpausti, raksta Reuters.

Prāvas pirmajā dienā uzsākta zvērināto izvēle, un apsūdzēto advokāts Valters van Stēnbrige īpaši sekojis līdzi tam, lai starp zvērinātajiem nebūtu «pārliecinātu katoļu», kuri principā uzskata eitanāziju par nepieņemamu, vēsta ziņu aģentūra CNA. Plānots, ka rīt tiks nolasītas oficiālās apsūdzības, bet pirmdien vārds dots ārstiem un aizstāvībai.

AFP raksta, ka 38 gadus vecā T. Nīsa savas tiesības uz eitanāziju izmantoja 2010. gada 27. aprīlī. Pirms tam viņa vairākus mēnešus bija pavadījusi vienā no Ģentes klīnikām, ārstējoties no psihiskas dabas problēmām, un vairākkārt lūgusi ārstus sevi iemidzināt. Taču sievietes māsas Sofija un Lote uzskata, ka Tīne nav bijusi nedziedināmi slima un eitanāziju lūgusi savu personīgās dzīves problēmu - izjukušu attiecību - dēļ. Pēc viņu domām, T. Nīsu, kurai tikai divus mēnešus pirms eitanāzijas noteikta diagnoze autisms, bijis iespējams ārstēt, taču klīnikā izvēlēts vienkāršākais variants. Tiesa, sūdzētājas neskaidro, kādēļ pret māsas eitanāziju neprotestēja tad, kad šis lēmums tika pieņemts. Turklāt prasībā tiesai norādīts, ka procesā klāt bijis arī viņu tēvs, kuram ārsts pat lūdzis paturēt šļirci, kas bija iedurta mirstošās meitas vēnā - AFP uzsver, ka tas ir neapšaubāms eitanāzijas nosacījumu pārkāpums.

T. Nīsas māsas uzskata, ka ārsti savu lēmumu pieņēmuši lielā steigā, neizvērtējot visu situāciju. Cita starpā viņi ignorējuši faktu, ka T. Nīsai jau iepriekš bijušas noslieces uz pašnāvību un šī iemesla dēļ viņas runas par eitanāziju neesot bijušas uztveramas nopietni. Reuters norāda, ka pagaidām nav zināms, cik bargu sodu prokurori pieprasīs ārstiem, taču sliktākajā gadījumā viņiem aiz restēm var nākties pavadīt lielāko daļu atlikušā mūža.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/01/16/belgija-tiesa-eitanazijas-veicejus