Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Putnu gripa konstatēta arī Rumānijā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Vēl vienā Eiropas Savienības (ES) valstī - Rumānijā, Maramures reģionā - dējējvistu fermā ar vairāk nekā 18 000 putnu ir konstatēta putnu gripa, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD norāda, ka saistībā ar konstatēto augsti patogēnā H5N8 apakštipa putnu gripu Rumānijas veterinārais dienests veic slimības apkarošanas darbus.

Tāpat trešdien saņemts ziņojums arī par otru putnu gripas uzliesmojumu reģionā - pīļu novietnē ar 115 000 putnu Hajdū-Biharas apgabalā, Ungārijā, kas atrodas pie robežas ar Rumāniju.

PVD aicina komerciālo mājputnu audzētājus un piemājas mājputnu saimniecību īpašniekus Latvijā savlaicīgi domāt par biodrošības pasākumu ieviešanu un ievērošanu, lai pasargātu savu ganāmpulku no bīstamām dzīvnieku infekcijas slimībām, tostarp putnu gripu, liecina informācija dienesta mājaslapā.

Jau ziņots, ka šogad putnu gripa konstatēta piecos Polijas reģionos, kā arī Slovākijā un Ungārijā.

Putnu gripa ir akūta, ļoti bīstama putnu infekcijas slimība, kas raksturojas ar pēkšņu un strauju slimības norisi, putnu nespēku, depresiju un atteikšanos no barības, izspūrušām spalvām, drudzi, izmainītu gaitu, zilganu ādas krāsu un masveida putnu nobeigšanos.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kuriem slimība var noritēt bez raksturīgajām slimības pazīmēm. Mājputni var saslimt, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

PVD atgādina, ka minētais augsti patogēnās putnu gripas apakštips H5N8 bija plaši izplatīts Eiropas valstīs 2016. - 2017. gadā mājputnu un savvaļas putnu populācijās, taču neviens cilvēka saslimšanas gadījums ar putnu gripas H5N8 apakštipu netika reģistrēts. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar H5N8 vīrusu ir zema.