Traģiskajā autoavārijā Madeirā vaino šoferi

© AFP/SCANPIX/LETA

Smagajā autoavārijā, kurā pērn Madeirā gāja bojā 29 tūristi (11 vīrieši un 18 sievietes) un vēl 27 tika ievainoti, Lisabonas ģenerālprokuratūra ir nolēmusi saukt pie atbildības autobusa šoferi. Izmeklēšanā noskaidrots, ka autobusam nav bijušas tehniskas ķibeles, kas būtu varējušas izraisīt avāriju.

Traģiskais negadījums notika Madeiras salā, netālu no Santakrusas pilsētas 2019. gada 17. aprīlī pulksten 18.30, kad autobuss brauca pa Estrada da Ponta da Oliveira. Autobuss ar apmēram 55 pasažieriem ceļa līkumā nobrauca no ceļa gravā, pa kuru ripoja vairākus metrus lejup, līdz ietriecās mājā. Bojāgājušo un cietušo vidū lielākoties bija vācieši un portugāļi.

Autobuss piederēja Madeiras Automobiļu biedrības (SAM) autoparkam. Tā kā 55 gadus vecajam šoferim bija liela pieredze pasažieru pārvadāšanā, sākotnēji tika izvirzīta versija par tehniskiem bojājumiem autobusā (piemēram, bojātas bremzes) un pat tika izvirzīta hipotēze, ka autobusa šoferis mēģinājis izvairīties no vēl lielākas nelaimes, ietriecoties apmalē. Tomēr avārijā cietušā autobusa pārbaudē secināts, ka transportlīdzeklim nebija tehnisku problēmu, kas būtu varējušas izraisīt avāriju, vēsta Portugālē iznākošs laikraksts Diario de Noticias.

Lisabonas apgabala ģenerālprokuratūra norāda, ka izmeklēšanā tika pētīti negadījuma cēloņi, ko sadarbībā ar Portugāles Drošības policiju vadīja Madeiras Valsts prokuratūras maģistrāts, kurš saglabāja nozieguma vietu un sabojāto transportlīdzekli, efektīvi vācot pierādījumus, kas bija palikuši pēc avārijas. Savukārt ekspertīzes veica Porto Universitātes Inženierzinātņu fakultāte un Vācijas Federatīvās Republikas tiesu iestādes. Tā kā ekspertīzēs secināts, ka autobusa tehniskais stāvoklis nav varējis izraisīt avāriju, Lisabonas apgabala ģenerālprokuratūra norāda uz autovadītāja atbildību. Tiesa, savā paziņojumā ģenerālprokuratūra nav paskaidrojusi, kādi pierādījumi pastāv un kāda tieši ir bijusi autobusa šofera nolaidīgā rīcība, kas izraisīja tik smagu avāriju.

Neilgi pēc avārijas vietējais parlamenta deputāts Roberto Almada medijiem sacīja, ka avārijas vieta ir viens no salas melnajiem punktiem. Avārijas šajā vietā bijušas arī iepriekš, tiesa, ne tik traģiskas.

Madeira ir Portugālei piederoša sala Atlantijas okeānā. Tā ir populārs tūrisma galamērķis, ko ik gadu apmeklē piecas reizes vairāk tūristu, nekā salā ir iedzīvotāju. Jau vairākus gadus ir aktualizējies jautājums, ka Madeirā nav pietiekami daudz darbaspēka, lai apmierinātu augošā tūristu tirgus pieprasījumu.