Baltkrievu skolēniem mācīs pareizticību

Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils viesojas Minskā © Scanpix

Ar šo mācību gadu Baltkrievijas skolās tiks ieviests jauns mācību priekšmets – Pareizticīgo kultūras pamati. Formāli tas ir fakultatīvs priekšmets, taču Gazeta.ru norāda, ka skolu rīcība liek noprast – tas kļūs par obligātu visiem pirmās līdz vienpadsmitās klases skolēniem.

"Ir zināms, ka Baltkrievijā viss, kas ir brīvprātīgs, mēdz kļūt par obligātu. Nesen skolā, kur mācās mūsu meita, notika vecāku sapulce, un tur mēs uzzinājām, ka skolas direktore šim fakultatīvajam kursam jau piereģistrējusi pilnīgi visus skolēnus. Kad daži vecāki izteica sašutumu, viņa paziņoja – labāk lai bērni sēž fakultatīvajā kursā nekā vazājas pa klubiem, turklāt piedraudēja, ka par tām ģimenēm, kuru bērni kursu neapmeklēs, ziņos milicijas iecirkņa pilnvarotajiem," kāda māmiņa sūdzas interneta forumā, kur tiek apspriests jaunais mācību priekšmets.

Bažas rada arī fakts, ka mācību programma sagatavota lielā steigā – vēl augusta vidū tā nebija apstiprināta izglītības ministrijā, ziņo Gazeta.ru. Diezgan lēni rit arī attiecīgu pedagogu apmācīšana, un radušās bažas, ka lielāka teikšana apmācībā būs pareizticīgo mācītājiem, kuri lielāku uzmanību, protams, pievērsīs Dieva vārda sludināšanai, nevis informācijas sniegšanai par pareizticīgo kultūru.

Žurnāla Kontrateksti politiskais apskatnieks Romāns Jakovļevskis atgādinājis, ka saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem tikai aptuveni puse pieaugušo Baltkrievijas iedzīvotāju sevi atzīst par ticīgiem. Viņu vidū ir 70 līdz 80% pareizticīgo un 20 līdz 30% citu konfesiju, galvenokārt katoļu, pārstāvju. "Pareizāk būtu skolās mācīt visas kristietības, nevis tikai vienas konfesijas vēsturi, turklāt tai būtu jābūt stingri fakultatīvam priekšmetam. Ko lai tagad dara, piemēram, ateisti?" retoriski jautā R. Jakovļevskis.

Svarīgākais