Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Konstatē korupciju bēgļu pārvietošanas programmā; no bēgļiem iekasēti vairāki tūkstoši dolāru

© AP / Scanpix / LETA

Pēdējo gadu laikā saistībā ar korupciju atlaistas piecas Kenijā strādājošās ANO bēgļu pārvaldes (UNHCR) amatpersonas, piektdien apstiprināja organizācijas pārstāve.

UNHCR paziņojumu izraisīja vācu žurnāla "Stern" publikācija, kurā stāstīts, kā Āfrikā strādājošais pārvaldes personāls iekasējis no bēgļiem 2500 dolārus par dokumentiem, kas tiem nodrošināja dalību pārvietošanas programmā, ļaujot pārcelties uz kādu no bagātajām valstīm.

Apmaiņā pret kukuļiem tika izsniegti viltoti pārvietošanai nepieciešamie UNCHR dokumenti, piemēram, medicīniskie sertifikāti.

Līdztekus pieciem gadījumiem Kenijā 2016. un 2017.gadā, par kuriem ziņots arī atlaisto amatpersonu valstu nacionālajām iestādēm, ir ziņas par līdzīgiem gadījumiem arī Ugandā, atzina UNCHR pārstāve.

Viņa apgalvoja, ka gan Kenijā, gan Ugandā uzlabotas sūdzību izskatīšanas procedūras un veikti pasākumi bēgļu informēšanai, ka UNHCR sniegtie pasākumi ir bezmaksas.

UNHCR esot arī sākusi aktīvāk piemērot disciplinārsodus, un disciplināro lietu skaits 2017. un 2018.gadā pieaudzis par 60%.

Saskaņā ar UNHCR aplēsēm pērn pārvietošana bijusi nepieciešama 1,4 miljoniem bēgļu.

Taču valstis pārvietošanas programmas ietvaros piedāvājušas uzņemt tikai 55 000 cilvēku.