Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

VVD: Lietuvas uzņēmuma notekūdeņi ilglaicīgi rada kaitējumu jūras videi Latvijā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Lietuvas kartona ražošanas uzņēmuma "Grigeo Klaipeda" Kuršu jomā nopludinātie notekūdeņi ilglaicīgi rada nelabvēlīgu efektu jūras videi arī Latvijā, informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Dārta Šešo.

Šešo stāstīja, ka VVD, sazinoties ar Lietuvas Vides aizsardzības departamentu, kas ir atbildīgā iestāde par vides aizsardzības kontroli kaimiņvalstī, ir saņēmis operatīvo informāciju, ka nelikumīgi novadīto notekūdeņu piesārņojums vairākas reizes pārsniedz attīrītu notekūdeņu normu, taču piesārņojums nav kritisks. Piesārņojums ir organisks, proti, slāpekļa un fosfora savienojumi, tajā nav toksisku vielu. Sabiedrībai un iedzīvotāju veselībai briesmas nedraud, bet ilglaicīgs, nelabvēlīgs efekts jūras videi pastāv, norādīja Šešo.

Šodien VVD saņēmis Lietuvas Vides aizsardzības departamenta oficiālo atbildi, kurā skaidrots, ka, sadarbojoties ar likumsargiem, Lietuvas Vides aizsardzības departamenta pārstāvji 7.janvāra naktī veica kopēju inspekciju un atklāja, ka notekūdeņi no "Grigeo Klaipeda" ražotnes tiek novadīti Kuršu jomā pilnībā vai daļēji neattīrīti.

7.janvārī uzņēmumam tika uzdots rīkojums pārtraukt vides piesārņošanu ar neattīrītiem notekūdeņiem. Uzņēmums pārtrauca neattīrītu notekūdeņu novadi un uzsāka to attīrīšanu caur "Klaipēdas ūdens" sistēmu. Klaipēdas apgabala prokuratūra sadarbībā ar Klaipēdas apriņķa policiju veic pirmstiesas izmeklēšanu par vides piesārņojumu. Saskaņā ar pirmstiesas izmeklēšanas provizoriskajiem datiem, reģistrētā piesārņojuma avots varētu būt akciju sabiedrības "Grigeo Klaipeda" ražotne. Pašlaik apsūdzības vēl nav izvirzītas. Klaipēdas apgabala prokuratūra pašlaik noskaidro neattīrīto notekūdeņu novadīšanas ilgumu, apjomu un konkrētās ūdenī nonākušās vielas, teikts Lietuvas vides aizsardzības departamenta oficiālajā atbildē.

LETA jau ziņoja, ka "Grigeo" prezidents un lielākais akcionārs Gintauts Pangonis izteicies, ka notekūdeņi no Klaipēdas uzņēmuma varētu būt nonākuši jomā tehniska bojājuma dēļ, nevis apzinātas ļaunprātības rezultātā, savukārt Lietuvas vides ministrs Ķēstutis Mažeika viņa teikto nosaucis par ciniskiem meliem un norādījis, ka saskaņā ar provizorisku informāciju kopējais kaitējums, ko radījuši "Grigeo Klaipeda" noplūdinātie neattīrītie notekūdeņi, varētu sasniegt 60 miljonus eiro.

Trešdien kartona ražošanas uzņēmuma pārstāvji informēja vides aizsardzības speciālistus, ka neattīrītu notekūdeņu iepludināšana Kuršu jomā pārtraukta.