Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropadomes prezidents aizstāv pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos

© AFP/SCANPIX/LETA

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels ceturtdien aizstāvēja pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, šādi reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājumiem Eiropai no tās izstāties, vienlaikus Mišels brīdināja Irānu, lai tā nesper "neatgriezeniskus soļus", kas vienošanos var iznīcināt.

Telefona sarunā ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani Mišels aicināja uz spriedzes deeskalāciju pēc Irānas ģenerāļa nogalināšanas ASV raķešu triecienā Bagdādē un tam sekojušās ASV Irākas bāzu apšaudes ar raķetēm, ko Irāna veica, atbildot uz ģenerāļa nogalināšanu.

Tramps 2018.gadā vienpusējā kārtā izstājās no kodolvienošanās - Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) - un noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas, savukārt vienošanās Eiropas dalībnieces Lielbritānija, Francija un Vācija pielikušas pūles, lai vienošanos saglabātu, un arī Mišels tagad uzstāj, ka vienošanās saglabāšana ir vitāli svarīga.

"JCPOA ir svarīgs sasniegums pēc desmit intensīvu starptautisko sarunu gadiem un joprojām ir nozīmīgs instruments reģionālajai stabilitātei," sarunā ar Ruhani sacīja Mišels, teikts Mišela biroja paziņojumā.

Mišels uzstājis, ka "ES ir pašai savas intereses un savs redzējums", skaidri distancējot ES no Vašingtonas.

Mišels gan arī Ruhani norādījis, ka Irānai ir "jāizvairās no neatgriezeniskiem soļiem".

Eiropa šonedēļ izvērsusi enerģiskas diplomātiskās aktivitātes saistībā ar divām krīzēm tās perifērijā - Irānā, kā arī Lībijā, kur Turcija nule kā nosūtījusi savus karavīrus, lai atbalstītu vienu no divām konkurējošajām administrācijām.