Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Aviokompānijas maina maršrutus, lai nebūtu jālido Irānas un Irākas gaisa telpā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Vairākas aviokompānijas mainījušas maršrutus, lai nebūtu jālido Irānas un Irākas gaisa telpā, kur pieaug riski saistībā ar saspīlējumu starp ASV un Irānu.

Lidojumus Irānas un Irākas gaisa telpā pārtraukušas Vācijas aviokompānija "Lufthansa" un Francijas lidsabiedrība "Air France".

Austrālijas aviosabiedrība "Qantas" uz laiku mainījusi Londonas-Pērtas maršrutu, lai izvairītos no Irānas un Irākas gaisa telpas. Garāks maršruts nozīmēs to, ka lidsabiedrībai būs jāsamazina pārvadāto pasažieru skaits un jāpalielina uzpildītās degvielas apjoms, lai lidmašīnas spētu nolidot papildu 40-50 minūtes.

Arī Malaizijas aviokompānija "Malaysia Airlines" norādījusi, ka, ņemot vērā nesenos notikumus, tās lidmašīnas izvairīsies no Irānas gaisa telpas.

Tāpat Singapūras lidsabiedrība "Singapore Airlines" nolēmusi novirzīt lidojumus uz Eiropu uz citiem maršrutiem, lai nebūtu jāizmanto Irānas gaisa telpa.

Kā vēstīts, ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) aizliegusiASV reģistrētām aviokompānijām veikt lidojumus virs Irānas un Irākas.

Aizliegums tika noteikts pēc tam, kad Irāna trešdienas rītā apšaudīja ar ballistiskajām raķetēm divas Irākas aviobāzes, kurās stacionēti ASV spēki, šādi atriebjoties par ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu.