Tramps draud dot triecienu 52 mērķiem Irānā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Pēc tam, kad sestdien Irākā divas raķetes trāpījušas Al Baladas gaisa spēku bāzē, kur ir izvietoti ASV karavīri, bet stingri apsargātajā Bagdādes Zaļajā zonā, kur atrodas valdības iestādes un vēstniecības, arī ASV vēstniecība, divi mīnmetēju šāviņi, ASV prezidents Donalds Tramps nācis klajā ar skaļu paziņojumu.

Kā mikroblogošanas vietnē twitter ierakstījis ASV prezidents, tad "Irāna ļoti drosmīgi runā par mērķu noteikšanu ASV aktīviem kā atriebību par to, ka mēs atbrīvojam pasauli no viņu teroristu līdera, kurš tikko bija nogalinājis amerikāni, bet vēl daudzus citus smagi ievainojis, nemaz nerunājot par daudzajiem cilvēkiem, ko viņš nogalinājis dzīves laikā."

"Irāna nav nekas cits, kā problēma daudzu gadu garumā. Pieņemsim, ka šis ir brīdinājumus par to, kas notiks, ja Irāna uzbruks amerikāņiem vai to sabiedrotajiem. Mēs esam noteikuši 52 mērķus Irānā, no kuriem Irānai daudzi ir ļoti nozīmīgi," brīdina D.Tramps.

"Viņi mums uzbruka un mēs atbildējām. Ja viņi uzbruks atkal - un to es viņiem stingri ieteiktu nedarīt - mēs dosim viņiem spēcīgājo triecienu, kāds viņiem jebkad ticis dots!" uzsvēris Tramps.

"Savienotā Valstis tikko iegādājās bruņojumu par diviem triljoniem dolāru. Mēs [miliitārajā ziņā] esam pasaulē lielākie un labākie, krietni pārspējot citus! Ja Irāna uzbruks amerikāņu bāzei vai jebkuram amerikānim, mēs bez šaubīšanās pret viņiem liksim lietā šo pavisam jauno, skaisto bruņojumu!" piebildis ASV prezidents.

Jau ziņots, ka piektdien ASV raķešu triecienā triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma. Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Svarīgākais