Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Lībijas feldmaršals Haftars mudina mobilizēties bruņotai cīņai pret Turciju

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Ietekmīgais Lībijas feldmaršals Halifa Haftars, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību, aicinājis visus Lībijas iedzīvotājus mobilizēties bruņotai cīņai, šādi reaģējot uz Turcijas militārās intervences draudiem.

Tubrukā bāzēto valdību atbalsta Turcijas reģionālie sāncenši Saūda Arābija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti, bet Haftara karaspēks kopš aprīļa izvērsis operāciju pret otru, Tripolē bāzēto, valdību, ko savukārt atbalsta Turcija.

Turcijas parlaments ceturtdien, pēc tad kad bija saņēmis atbilstošu Tripoles valdības lūgumu, apstiprināja Turcijas karaspēka nosūtīšanu uz Lībiju.

"Mēs pieņemam izaicinājumu un pasludinām džihādu un aicinājumu ķerties pie ieročiem," uzrunā televīzijā piektdien sacīja Haftars.

Viņš mudināja apbruņoties "visus lībiešus - vīriešus, sievietes, karavīrus un civilistus -, lai aizstāvētu mūsu zemi un mūsu godu".

Runa vairs nav tikai par Tripoles atbrīvošanu no kaujinieku grupējumiem, bet par "stāšanos pretī kolonistam", sacīja Haftars, apsūdzot Turciju, ka tā grib "atgūt kontroli pār Lībiju", kas savulaik bija Osmaņu impērijas province.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

Neskatoties uz ANO embargo, Ankara jau ir nosūtījusi militāro palīdzību Tripoles valdībai, un paziņojusi, ka turpinās atbalstīt šo valdību.