Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija un Ukraina parakstījušas gāzes tranzīta līgumu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Krievijas enerģētikas koncerns "Gazprom" un Ukrainas valsts gāzes uzņēmums "Naftogaz" pirmdien parakstījuši līgumu par gāzes tranzītu, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Līguma stāšanos spēkā Krievijas medijiem apliecinājis arī "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers.

Līgums, kas piecus gadus garantēs drošu gāzes piegādi Eiropai caur Ukrainu, parakstīts pēc mēnešiem ilgām smagām sarunām, dienu pirms pašreizējā līguma termiņa izbeigšanās. Tas var tikt pagarināts uz vēl desmit gadiem.

Paredzams, ka nākamgad "Gazprom" tranzītā caur Ukrainu transportēs vismaz 65 miljardus kubikmetru gāzes, bet laikā no 2021. līdz 2024.gadam - pa 40 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, norādījis Zelenskis, piebilstot, ka tas Kijevai ļaus nopelnīt "vairāk nekā septiņus miljardus dolāru".

Kā pastāstījis "Naftogaz" izpilddirektors Jurijs Vitrenko, jaunā līguma noteikumi Ukrainai ir izdevīgāki, jo līdzšinējā, vēl padomju laikos iedibinātā un Krievijai izdevīgā principa "ņem un maksā" vietā "Gazprom" pirmo reizi Ukrainas vēsturē piekritis tranzītam pēc Eiropas principa - "vai nu sūknē, vai maksā".

Eiropas Savienība tranzītā caur Ukrainu saņem aptuveni 18% no sava kopējā gāzes patēriņa.

Pērn "Gazprom" Eiropai kopumā piegādāja 200,8 miljardus kubikmetrus gāzes, un apmēram 40% no šā apjoma tika transportēti caur Ukrainu, ienesot tai aptuveni trīs miljardus dolāru.

Kā ziņots, principiāla pušu vienošanās par gāzes tranzītu ar ES starpniecību tika panākta jau pirms nepilnām divām nedēļām.

Drīz pēc tam "Gazprom" arī piekrita samaksāt Ukrainas uzņēmumam "Naftogaz" 2,9 miljardus dolāru, lai noregulētu ieilgušo strīdu par tranzīta izmaksām gāzes transportēšanai uz Eiropu. "Gazprom" vadītājs Millers pieņēma noregulējuma nosacījumus, ko jau 2018.gada februārī Stokholmā lika izpildīt arbitrāžas tiesa.

Pirmdien arī paziņots, ka starp Ukrainu un "Gazprom" parakstīts mierizlīgums, kurā Kijeva atsakās no pretenzijām uz 7,4 miljardu dolāru lielo naudassodu, ko Ukrainas monopoldarbības uzraudzības komiteja bija noteikusi Krievijas koncernam, bet sīkākas mierizlīguma detaļas netiek izpaustas.