Britu nacionālisti cīnas pret valsts islāmizāciju

Ar sadursmēm beigusies Anglijas aizsardzības līgas (EDL) nacionālistu sarīkotā demonstrācija Bredfordas pilsētā, kuras mērķis bija paust nepatiku pret Lielbritānijas islāmizāciju. Vismaz 13 cilvēku apcietināti pēc tam, kad sākušies nacionālistu kautiņi ar islāmistu atbalstītājiem un notikušajā iesaistījusies policija.

Kaut gan EDL respektēja varas iestāžu prasību nerīkot gājienu un samierinājās ar mītiņu vienā no pilsētas centra laukumiem, policija kārtību nodrošināt nespēja. Kreiso spēku sarīkotā alternatīvā mītiņa dalībnieki nokļuva pārāk tuvu nacionālistiem, kurus bija ielenkusi policija, un pāri likumsargu galvām sāka lidot dažādi priekšmeti – akmeņi, pudeles un pirotehniskās ierīces. Drīz vien sadursmēs nācās iesaistīties arī policijai, kura aizturējusi 13 aktīvākos nemieru cēlājus, ziņo AFP. Netiek gan precizēts, vai tie bijuši nacionālistu vai tā dēvēto antifašistu pārstāvji.

Nacionālistiski noskaņotie demonstranti skandējuši lozungu "atdodiet mums mūsu valsti" un turējuši rokās plakātus, kas vēstīja, ka viņi iebilst pret jaunu mošeju celtniecību un šariata likumu ieviešanu Lielbritānijā. "Mēs esam pret radikālo islāmu, nevis musulmaņiem principā," sarunā ar AFP uzsvēris EDL pārstāvis Leons Makkrīrijs, kurš norādījis, ka musulmaņiem pašiem vajadzētu tikt galā ar saviem radikāļiem.

Reuters atgādina, ka Bredfordā, kurā mitinās viena no lielākajām Lielbritānijas etnisko pakistāniešu kopienām, 2001. gadā jau izcēlās rasu nemieri, pēc kuriem par vardarbību, grautiņiem un dedzināšanu tika apcietināti 180 cilvēku.

Svarīgākais