Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Aušvicas muzejs identificējis vairāk nekā 60% ieslodzīto

© AFP/SCANPIX?LETA

Nacistu Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas un iznīcināšanas nometnes muzejs līdz šim identificējis vairāk nekā 60% no 400 000 ieslodzīto, teikts piektdien muzeja vietnē publicētajā paziņojumā.

Šis skaitlis neietver aptuveni 900 000 ebreju, kas nometnē tika nogādāti no visas nacistu okupētās Eiropas un uzreiz pēc atvešanas tika nogalināti gāzes kamerās.

Muzejs strādā pie ieslodzīto identificēšanas, izmantojot transportēto cilvēku sarakstus, paziņoja muzeja direktors Pjotrs Civinskis.

Pēc reģistrēto ieslodzīto un transporta sarakstu datu apvienošanas "2020.gada maija meklēšanas rezultātus "www.auschwitz.org" papildinās vairāk nekā 420 000 vārdi no deportēto ebreju transporta sarakstiem", teikts muzeja paziņojumā.

Vācu koncentrācijas nometne "Aušvica", kura tika izveidota 1940.gadā, bija paredzēta poļu politieslodzītajiem. Laika gaitā līdz ar Aušvicas II-Birkenavas izbūvi un pievienošanu objektam nometne kļuva par vienu no galvenajām Eiropas ebreju iznīcināšanas vietām un holokausta simbolu.

Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas un nāves nometnē nacisti noslepkavoja apmēram miljonu ebreju. Lielākajās upuru grupās bija arī poļi, čigāni un padomju karagūstekņi.

27.janvārī tiks atzīmēta 75.gadadiena kopš Aušvicas nāves nometnes atbrīvošanas, kad to sasniedza padomju spēki.