Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Japānā izpildīts šogad trešais nāvessods

© Reuters/Scanpix/LETA

Japāna izpildījusi šogad trešo nāvessodu, ceturtdien paziņoja Tieslietu ministrija, apstiprinot nāvessoda izpildi uz nāvi notiesātam Ķīnas pilsonim.

Augustā nāvessods tika izpildīts diviem citiem uz nāvi notiesātajiem.

Japānas Tieslietu ministrija paziņoja, ka Fukuokā valsts dienvidrietumos nāvessods pakarot izpildīts 40 gadus vecajam Ķīnas pilsonim Vei Vei, kurš notiesāts par divu bērnu slepkavību, kas Fukuokā pastrādāta 2003.gadā.

Tieslietu ministre Masako Mori sacīja, ka rīkojumu par nāvessoda izpildi deva pēc rūpīga izvērtējuma un ņemot vērā "ārkārtīgi cietsirdīgo un brutālo" veidu kā trīs Ķīnas pilsoņi nogalināja astoņus un 11 gadus vecos bērnus.

Abi pārējie noziegumā apsūdzētie vīrieši tika aizturēti Ķīnā.

Vienam no viņam 2005.gadā tika izpildīts piespriestais nāvessods, bet otram piespriests mūža ieslodzījums, jo viņš padevās Ķīnas varasiestādēm un sadarbojās ar izmeklēšanu, vēstīja Japānas ziņu aģentūra "Kyodo News".

Kopš Sindzo Abes kļūšanas par premjerministru 2012.gadā Japānā izpildīti 39 nāvessodi, tostarp trīs šogad.

Japāna ir viena no dažām attīstītajām valstīm, kurās joprojām ir spēkā nāvessods.

Kopš 1993.gada Japānā izpildīto nāvessodu skaits reti ir pārsniedzis desmit. 2011.gadā valstī netika izpildīts neviens nāvessods.

2018.gadā Japānā izpildīja 18 nāvessodus, tostarp 13 kulta biedriem, kas notiesāti par 1995.gada indīgās gāzes uzbrukumu Tokijas metro un citiem noziegumiem.