Cer pasteidzināt Čīles kalnraču glābšanu

© Scanpix

Čīles varas iestādes paziņojušas, ka 33 pazemē iesprostoto kalnraču glābšana varētu prasīt nevis četrus, bet divus mēnešus – ja izdosies paplašināt jau esošo eju, kas ved uz viņu patvērumu, nevis rakt jaunu.

700 metru zem zemes esošo cilvēku tuvinieki aicinājuši pasteidzināt glābšanas darbus, bet mediji vēsta, ka vismaz pieci pazemē iesprostotie jau ciešot no depresijas.

"Līdz šim mēs uzskatījām trešo šahtu par nepieciešamu tikai ventilēšanai, taču tagad apsveram iespēju to paplašināt un izvilkt cietušos pa šo šahtu," sarunā ar Euronews sacījis glābšanas darbu vadītājs Andrē Sougarē. Viņš piebildis, ka šis plāns varētu prasīt divus mēnešus darba, tomēr būtu krietni riskantāks. Arī Čīles kalnrūpniecības ministrs Lorenss Golborns apstiprinājis plāna B eksistenci. "Protams, mēs apspriežam visas citas iespējas un ar prieku izmantosim to, kura paātrinās glābšanas darbus," viņš sacījis.

Vakar pie šahtas, kas atrodas netālu Kopiapo pilsētas Čīles ziemeļos, tika atgādāts Austrālijā izgatavotais hidrauliskais urbis Strata 950, kuru plāno izmantot šauras (nepilnu 70 centimetru diametrā) ejas izurbšanai, pa kuru speciālā kapsulā kalnračus citu pēc cita varētu izcelt no raktuvēm – šis plāns prasīs trīs līdz četrus mēnešus. "Jau pirmdienas rītā mēs sāksim darbu," uzsvēris A. Sougarē. Aģentūra AFP vēsta, ka spiedienu uz glābējiem izdarot Čīles prezidents Sebastians Pinera, kurš vēloties, lai cietušos no šahtas atbrīvo līdz 18. septembrim, kad valstī tiek atzīmēti nacionālie svētki. Tomēr šāds termiņš ir pilnīgi nereāls, vienā balsī uzsvēruši speciālisti.

Pagājušonedēļ Čīles veselības ministrs Haime Manalihs atzinis, ka piecu ieslodzīto kalnraču psiholoģiskais stāvoklis vieš lielas bažas – viņus pārņēmusi depresija, un šie cilvēki pat nav izmantojuši iespēju ar videosakaru palīdzību pavēstīt saviem tuviniekiem, ka ar viņiem viss ir kārtībā. Notikuma vietā ieradušies Čīles zemūdeņu flotes un NASA speciālisti, kuri sniedz padomus, kā rīkoties, lai vieglāk samierinātos ar ilgstošas izolētības un ieslodzījuma sajūtu. Kalnračiem nogādāti spēļu kāršu komplekti, MP3 mūzikas atskaņotāji un pat DVD atskaņotājs un projekcijas ekrāns, lai viņi varētu skatīties filmas un futbola spēles. Tāpat pa šahtu, kuras diametrs ir 10,2 centimetri, viņiem nogādātas drēbes, spilveni un segas, lai padarītu komfortablākus gulēšanas apstākļus.

BBC vēsta, ka pie šahtas joprojām pulcējas pazemē esošo cilvēku tuvinieki, kuri nepārtraukti pieprasa jaunu informāciju un aicina pasteidzināt glābšanas darbus. Vairāki tuvinieki jau iesnieguši tiesās prasības gan pret Čīles valdību, gan kalnrūpniecības ministriju, gan šahtas īpašniekiem.

Svarīgākais