Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV sankciju dēļ Šveices uzņēmums aptur līdzdalību "Nord Stream 2" būvniecībā

© Reuters/Scanpix/LETA

Šveices uzņēmums "Allseas" apturējis līdzdalību gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecībā, naktī uz sestdienu uzreiz pēc tam, kad spēkā bija stājies ASV likums par sankcijām, pavēstīja uzņēmums.

Uzņēmums apturējis darbus cauruļvada izbūvē no Krievijas uz Vāciju, gaidot ASV aizsardzības budžeta likuma pieņemšanu, teikts paziņojumā.

"Allseas" arī gaida norādījumus, kuros būtu "ASV struktūras nepieciešamie normatīvie, tehniskie un ekoloģiskie paskaidrojumi".

ASV prezidents Donalds Tramps akceptējis Kongresa apstiprināto sankciju paketi pret uzņēmumiem, kas piedalās gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecībā.

Soda pasākumu ietvaros cita starpā paredzēts aizliegums iebraukt ASV. Visi uzņēmumu aktīvi, kas atrodas ASV, tiks iesaldēti.

Tas var atstāt iespaidu uz "Allseas" aktīviem Savienoto Valstu Teksasas štatā, kā arī uz uzņēmuma kuģiem, kas kursē ASV teritoriālajos ūdeņos.

Līdz ar "Allseas" lēmumu rodas šaubas, vai 11 miljardus dolāru vērtais projekts tiks pabeigts laikā, apdraudot arī plānus, ka ātri tiks palielināta dabasgāzes pārdošana Eiropā, izmantojot šo gāzesvadu, norāda ziņu aģentūra "Reuters".

Maskava iepriekš prognozējusi, ka gāzesvads būs gatavs dažu mēnešu laikā.

Trampa administrācija iebilst pret "Nord Stream 2", skaidrojot, ka ar šo projektu tiks pastiprināta Krievijas prezidenta Vladimira Putina ekonomiskā un politiskā ietekme Eiropā. Analoģiska nostāja bija arī Obamas administrācijai.

Ja "Nord Stream 2" tiks izbūvēts, Ukraina zaudēs vairākus miljardus dolāru, ko tā saņem par gāzes tranzītu, skaidro Vašingtona.