Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ko par Džonsona uzvaru vēlēšanās raksta britu prese?

© AFP/SCANPIX/LETA

Lielbritānijas partiju ideoloģijas sašķeltie mediji atkarībā no savas pārliecības ar gavilēm vai izsmieklu sagaidījuši Konservatīvās partijas un tās līdera premjera Borisa Džonsona pārliecinošo uzvaru parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

"Līkmojiet!" savus lasītājus uzrunā "Daily Mail", Džonsona sniegumu raksturojot kā sensāciju.

Labēji noskaņotais laikraksts "Daily Express", kas bijis viens no dedzīgākajiem breksita atbalstītājiem, opozīcijā esošās leiboristu partijas sniegumu raksturoja kā pazemojumu.

"Boriss to ir paveicis!" uzgavilē laikraksts.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka Konservatīvā partija Džonsona vadībā guvusi labāko rezultātu kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem, kad partijas līdere bija toriju ikona Mārgareta Tečere.

Pretējs noskaņojums valda kreisi noskaņotajos laikrakstos, kas priekšvēlēšanu kampaņā atbalstīja leiboristu līderi Džeremiju Korbinu.

"Murgs pirms Ziemassvētkiem," lieliem burtiem pirmajā lappusē vēsta "Daily Mirror".

"Liela uzvara," ar maziem burtiem parakstīts zem Džonsona fotogrāfijas.

Džonsons, kurš par toriju līderi pēc Terēzas Mejas atkāpšanās kļuva jūlijā, kampaņu balstīja sauklī "pabeigt breksitu", kas acīmredzami ir guvis atbalstu vēlētāju vidū pēc vairākiem nogurdinošiem gadiem, kas pavadīti strīdos un diskusijās par Lielbritānijas vietu Eiropā un pasaulē.

Tomēr Džonsons nav viennozīmīgi vērtēts, un daudziem Lielbritānijā bija cerība, ka vēlētāji varētu negaidīti paust lielu atbalstu opozīcijai.

Eiropeiski noskaņotais laikraksts "Guardian" vēlēšanu rezultātu raksturo kā šokējošu.

Savukārt "Financial Times" norāda, ka Džonsona iegūtais pārliecinošais vairākums nozīmē, ka viņam vairs nav jāpaļaujas uz atsevišķiem partijas biedriem, kas ir radikāli noskaņoti pret Eiropas Savienību.

"Daži britu valdībā uzskata, ka Džonsona kungs šo skaidro uzvaru izmantos, lai atbīdītu malā stingros toriju eiroskeptiķus un virzītu ciešāku ekonomisko partnerību ar Eiropas Savienību, lai aizsargātu darbavietas ražošanā," pieļauj "Financial Times".

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ceturtdien notikušo britu parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rezultātiem, kas iegūti pēc biļetenu saskaitīšanas 649 no 650 vēlēšanu apgabaliem, toriji izcīnījuši 364 mandātus, savu pārstāvniecību salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu palielinot par 47 vietām.

Tikmēr lielākā opozīcijas partija - leiboristi - izcīnījuši tikai 203 vietas parlamenta apakšnamā, zaudējot 59 mandātus.

Savu pārstāvniecību izdevies ievērojami palielināt arī Skotu Nacionālajai partijai (SNP), kas izcīnījusi 48 no Skotijai atvēlētajām 59 vietām, papildus iegūstot 13 mandātus.

Savukārt liberāldemokrāti, kas iebilst pret izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), vienu mandātu zaudējuši, izcīnot tikai 11 vietas.

Divas vietas zaudējusi arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras atbalsta bija atkarīga iepriekšējā konservatīvo valdība un kas apakšnamā turpmāk būs pārstāvēta ar astoņiem deputātiem.

Vēl 15 mandātus izcīnījušas citas mazākas partijas.