Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: "Greenpeace" aktīvisti uzrāpušies uz Eiropas Parlamenta ēkas

© AFP/SCANPIX/LETA

Organizācijas "Greenpeace" aktīvisti šorīt uzrāpušies uz Eiropas Parlamenta (EP) ēkas, kur bloka dalībvalstu līderi pulcējas uz samitu, kurā viens no galvenajiem jautājumiem būs cīņa pret globālo sasilšanu.

Aptuveni 30 aktīvisti ar alpīnistu aprīkojumu uzrāpās uz ēkas dzegām. Viņus no lejas vēro policisti, bet gaisā patrulē helikopteri.

Aptuveni 20 aktīvisti, kas protestēja pie ēkas, tika aizturēti, ziņo aģentūra "Associated Press" (AP).

Aktīvistiem izdevās uzrāpties EP ēkā, izmantojot kāpnes no vecas ugunsdzēsēju mašīnas, un viņiem ir līdzi pārtika divām dienām, norādīja "Greenpeace" preses pārstāvis.

ES dalībvalstu līderi šodien un rīt samitā gatavojas debatēt par termiņu, līdz kuram ES būtu jāsasniedz tā dēvētā klimata neitralitāte.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels paudis cerību, ka dalībvalstu līderi spēs vienoties par ES klimata neitralitātes sasniegšanu līdz 2050.gadam, taču pret to iebilst Polija, Ungārija un Čehija, kuru tautsaimniecības joprojām ir stipri atkarīgas no fosilā kurināmā.

To par prioritāti pasludinājusi arī jaunā EK prezidente fon Leiena, kas trešdien iepazīstināja ar savu ekonomikas pārorientācijas plānu nolūkā ierobežot klimata pārmaiņas jeb tā dēvēto Eiropas Zaļo kursu.

Cenšoties pārliecinātu skeptiķus, Leiena iecerējusi akumulēt 100 miljardus eiro, lai varētu finansiāli atbalstīt pāreju uz videi draudzīgu energoresursu izmantošanu.

ES dalībvalstu līderi apspriedīs arī ES ilgtermiņa budžetu laika posmam no 2021. līdz 2027.gadam, eirozonas reformas un breksitu.