Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija cīņā ar "ārvalstu aģentiem" žurnālistiem draud ar lielām sodanaudām

© TASS/SCANPIX/LETA

Krievijas žurnālistiem, kuri pretosies varasiestāžu kampaņai pret ārvalstu ietekmi vietējos medijos, varēs tik piemērotas līdz pieciem miljoniem rubļu (70 960 eiro) lielas sodanaudas, paredz parlamenta trešdien apstiprinātais likumprojekts.

Likumprojekts, kuru vēl jāparaksta prezidentam Vladimiram Putinam, attieksies uz fiziskajām personām un organizācijām, kas Krievijas valsts skatījumā kalpo kādas ārvalsts interesēm.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo likumu šādiem "ārvalstu aģentiem" jāreģistrējas Tieslietu ministrijā, jāmarķē savas publikācijas ar ārvalstu aģenta birku un jāiesniedz detalizēta dokumentācija.

Putins pagājušajā nedēļā apstiprināja likuma labojumu, kas ļauj par "ārvalstu aģentiem" atzīt fiziskas personas, kuras izplata par ārvalstu aģentiem atzītu mediju saturu vai arī piedalās šāda satura radīšanā. Līdz tam šis likums attiecās tikai uz organizācijām.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) norādījusi, ka šis likums ir "spēcīgs instruments opozīcijas balsu apklusināšanai".

"Blogeriem ir svarīga loma sabiedrības viedokļa veidošanā Krievijā, un šis ir mēģinājums kontrolēt šo neērto informācijas avotu," atzinusi HRW.