Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Svētdien miris bankas "Citadele" akcionārs Pols Volkers

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Ņujorkā svētdien, 8.decembrī, 92 gadu vecumā miris bankas "Citadele" akcionārs un bijušais ASV centrālās bankas Federālās sistēmas vadītājs Pols Volkers, paziņojusi viņa ģimene.

Nāves cēlonis bijis prostatas vēža izraisītas komplikācijas.

Federālo rezervju sistēmu Volkers vadīja no 1979. līdz 1987.gadam, un ir iegājis vēsturē ar cīņu pret inflāciju, paaugstinot procentlikmes.

1979. un 1980.gadā AVS gada inflācija bija 13%. Kad Volkers stājās Federālās rezervju sistēmas vadītāja amatā, centrālās bankas bāzes procentlikme bija 11%, bet līdz 1980.gada beigām tā tika paaugstināta līdz 20%. 1983.gadā gada inflācija ASV bija samazinājusies līdz 3%.

Pēc darba Federālās rezervju sistēmas vadītāja amatā Volkers kļuva par vēlākā Pasaules Bankas prezidenta un tagadējā bankas "Citadele" akcionāra Džeimsa Vulfensona investīciju firmas "Wolfensohn & Co." padomes priekšsēdētāju.

No 2009. līdz 2011.gadam Volkers vadīja toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas izveidoto Ekonomikas atjaunošanas konsultatīvo padomi, kuras uzdevums bija konsultēt Obamu ekonomikas atveseļošanas jautājumos pēc krīzes.

Bankas "Citadele" 75% plus vienas akcijas īpašnieks ir starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors". Tās dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss ir bankas "Citadele" padomes priekšsēdētājs. Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir arī Vulfensons un bija Volkers.

2015.gada 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora "Ripplewood" meitaskompānijai ASV "RA Citadele Holdings LLC" un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas 75% plus vienas akcijas īpašnieku. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) īpašumā saglabājusi 25% mīnus vienu bankas akciju.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2019.gada septembra beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.