Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Streiku dēļ atkal paralizēta Francijas transporta sistēma

© KONRAD K./SIPA/SCANPIX/LETA

Franciju arī nedēļas nogalē sagaida transporta sistēmas paralīze, arodbiedrībām turpinot protestus pret prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Streiki, kas sākās ceturtdien, atgādina situāciju 1995.gada ziemā, kad trīs nedēļas ilgie plašie protesti piespieda toreizējo valdību mainīt savu savu sociālo politiku.

Arodbiedrības sola streikus turpināt arī nākamajā nedēļā, bet otrdien paredzētas kārtējās masu demonstrācijas.

Situāciju cer izmantot arī "dzelteno vestu" kustība, kas pēdējā laikā bija apsīkusi, un sestdien visā Francijā paredzētas dažādas protesta akcijas.

Tomēr premjerministrs Eduārs Filips piektdien paziņojis, ka valdība negrasās atteikties no iecerētās reformas, lai gan ir gatava to īstenot pakāpeniskāk.

Dzelzceļa uzņēmums SNCF brīdina, ka nedēļas nogalē satiksmes traucējumi nemazināsies un ka kursēs tikai desmit līdz 15% no ātrvilcieniem un vilcieniem reģionālajos maršrutos.

Stipri traucēta būs arī Parīzes metro sistēma, un deviņās no 16 metro līnijām kustība būs pilnībā pārtraukta, piecas darbosies daļēji, bet satiksme būs normāla tikai divās, kurās kursē automātiskie vilcieni bez vadītāja.

Traucēta būs arī starptautisko ātrvilcienu "Eurostar" un "Thalys" kustība.

Tikmēr gaisa satiksme, kuru streiki ietekmējuši mazāk, atgriezīsies gandrīz pie normālas darbības.