Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija un Turcija varētu parakstīt vienošanos par pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 piegādi

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Krievija un Turcija 2020.gadā, domājams, parakstīs vienošanos par Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 "Triumf" papildu partijas piegādi Ankarai, piektdien pavēstīja Federālā Militāri tehniskās sadarbības dienesta direktors Dmitrijs Šugajevs.

"Mēs plānveidīgi strādājam pie šī jautājuma. Pats galvenais - abās pusēs ir noskaņojums turpināt sadarbību šajā jomā," sacīja Šugajevs.

Krievijas vicepremjers Jurijs Borisovs un uzņēmuma "Rosoboroneksport" vadītājs Aleksandrs Mihejevs jau iepriekš bija izteikušies, ka Turcija varētu iegādāties S-400 papildu partiju.

Turcija no Krievijas iegādājusies četrus S-400 divizionus.

23.oktobrī "Rosoboroneksport" paziņoja, ka Krievija ir šo līgumu izpildījusi vēl pirms termiņa beigām, piegādājot Turcijai visus S-400 elementus, arī raķetes.

Turcija novembra beigās sāka S-400 izmēģināšanu, neraugoties uz ASV draudiem, ka šī soļa dēļ var tikt ieviestas sankcijas.

Tas, ka Turcijas iegādājusies šo Krievijas bruņojumu, īpaši saasināja attiecības ar ASV, jo pastāv risks, ka tiks nopludināta sensitīva tehniskā informācija, ja S-400 tiks lietota līdzās Rietumu sistēmām, piemēram, jaunajiem iznīcinātājiem F-35.

Turcija bija pasūtījusi 100 iznīcinātājus F-35 un tās aizsardzības industrija bija daļa no jauno iznīcinātāju piegāžu ķēdes, līdz tā jūlijā tika no programmas izslēgta, kad bija pabeigta Ankaras vienošanās ar Maskavu par S-400 iegādi.

Līdz šim ASV nav izrādījušas nekādu entuziasmu attiecībā uz draudiem noteikt Turcijai sankcijas S-400 iegādes dēļ, amatpersonām norādot, ka sankcijas var arī netikt ieviestas, ja sistēma S-400 netiks aktivizēta. Tiesa gan, Turcija šādu variantu noraidījusi.